A Kakao belépett a befektetési piacra

A Kakao leányvállalata, a KakaoPay a Baro Investment&Securities felvásárlásával belépett az értékpapír-üzletbe.

 

A Financial Services Commission (FSC, 금융위원회) a február 5-i ülésén jóváhagyta, hogy a KakaoPay a Baro Investment & Securities többségi tulajdonosa lehessen.

10 hónap telt el azóta, hogy a KakaoPay tavaly áprilisban kérvényezte, hogy birtokolhassa a Baro részvényeinek 60%-át. Az átvételért fizetett összeg 40 milliárd wonra rúg (kb. 10,3 milliárd forint).

Az FSC szerint a Financial Supervisory Service (FSS; 금융감독원) alapos vizsgálat után megállapította, hogy a KakaoPay pénzügyi integritása, adósságaránya, a többségi tulajdonos szociális hitelessége (사회적 신용) teljes mértékben megfelel a jogszabályi feltételeknek.

A Kakao elnöke, a többségi tulajdonos Kim Bom Szu (김범수) a tisztességes kereskedelemről szóló törvény (Fair Trade Act; 공정거래법) megsértésének vádjával korábban bíróság elé kellett álljon. Szerinte a Fair Trade Commission határozatát és a bírósági ítélet tartalmát látva nem lesz komoly hatása a tárgyalásnak, a megszakadt vizsgálat folytatásáról még decemberben döntöttek.

Kim elnöknek azért kellett bíróság elé állnia, mert a leányvállalata helyzetét, körülményeit nem jelentette be teljeskörűen, így a tárgyalás miatt decemberben az FSS éppen zajló vizsgálata is megszakadt. Ennek folyamatáról korábban úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat szempontjából fontos hatása lehet, ezt elismerve a biróság úgy döntött, hogy a végső ítélet meghozataláig azt fel lehet függeszteni.

A tőkepiaci törvény úgy határoz, hogy a pénzügyi vállalat többségi tulajdonosának nem szabad, hogy az elmúlt 5 évben pénzbírságnál súlyosabb ítélete legyen a pénzügyekkel kapcsolatos jogszabályok, a tisztességes kereskedelemről szóló törvény vagy az adótörvény megszegéséért.

A bíróság a tavaly májusi elsőfokú tárgyalást követően novemberben másodfokon is úgy határozott, hogy Kim elnök nem bűnös, így újraindulhatott az FSS vizsgálata.

A Baro Investment & Securities 2008-ban jött létre, vállalatfinanszírozási kis- és közepes vállalatként. A tevékenységi köre magában foglalja az értékpapír- és befektetésközvetítő tevékenységet, a kollektív befektetési értékpapír-kereskedelmet, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapír-kereskedelmet, stb.

2018-ban az eladásai összege meghaladta a 63,1 milliárd wont, az üzlet profitja 16,3 milliárd won, a nettó profit ez időszakban 12,1 milliárd won volt.

Forrás: Yonhap News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük