A szerelem siklóernyőn érkezik – romantikus sorozat miatt per várhat a csatornára?

A tvN-en és a Netflixen is nézhető, jelenleg is futó, 16 részes sorozat miatt panaszt nyújtottak be a 사랑의 불시착, magyarul A szerelem siklóernyőn érkezik című sorozatot készítő tvN kiadó ellen.

A romantikus vígjátéksorozat gyártása 2019-ben indult, témája pedig egy dél-koreai csebol örökösnője és egy magas rangú észak-koreai katonatiszt szerelme.

A Szon Je Dzsin (손예진) színésznő által alakított Jun Sze Ri a divatcégének egy új termékét teszteli siklóernyőzés közben, mikor egy tornádó miatt átsodródik a demilitarizált övezet Észak-Korea által felügyelt zónájába, ahol az ernyője fennakad egy fán. Szorult helyzetéből a Hjon Bin (현 빈) által játszott Ri Dzsong Hjok menti ki. Eleinte nem nagyon értik meg egymást, de Dzsong Hjok nem adja át a Povibunak (보위부), az Állambiztonsági Hivatalnak, mert abból nagy botrány lenne. Inkább társaival úgy döntenek, segítenek, hogy Sze Ri visszajuthasson Délre. Ez azonban többszöri próbálkozásra sem megy, hónapok telnek el, mialatt egymásba szeretnek és megismerik egymás szokásait és kissé eltérő nyelvhasználatát. Nem egyszer Dzsong Hjok dél-koreai sorozatfüggő (Északon illegálisak a déli sorozatok) barátja fordít nekik.

A sorozat a készítők szerint sem ábrázolja teljesen pontosan Észak-Koreát, de vannak egyértelműen hiteles elemei. A humor egyik forrása az emberek folyamatos „megkenése” (korrupció), de megjelennek az északi élet egyéb jellemzőit hitelesen ábrázoló elemek, például a csangmadangok (장마당), a féllegális észak-koreai piacok léte és azok pult alól kapható dél-koreai és kínai csempészárui, a besúgórendszer, a „szomszédsági közösség” (인민반) és a felügyelőjének karaktere, a nepotizmus (ami alól egyébként Dél sem kivétel), a tondzsuk (돈주), Észak-Korea vagyonos elitje, a mindenhol megjelenő propagandafeliratok. Ezek némelyike ismerős lehet a magyar olvasóink idősebb korosztályának is.

E sorozat miatt most a készítők ellen panaszt nyújtott be a szöuli rendőrségen a dél-koreai Keresztény Liberális Párt (기독자유당), mondván, hogy a sorozat Észak-Koreát dicsőíti, mely a dél-koreai Nemzetbiztonsági Törvénybe ütköző cselekedet.

A párt szerint a déli nézőket „megvezették”, mondván, hogy a sorozat „nem ábrázolja megfelelően, hogy Észak a nemzet ellensége”, és hogy „nem szabad szimpatizálni egy kormányellenes szervezettel, amely a nemzet létét fenyegeti.”

A szöuli rendőrség szerint megvizsgálták a panaszt, de még nem indítottak nyomozást. Sokan azonban kétlik, hogy bármi komolyabb ügy lenne ebből, mert a sztori kitalált történeten alapul.

Forrás: The Korea Times

One thought on “A szerelem siklóernyőn érkezik – romantikus sorozat miatt per várhat a csatornára?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük