Kínai–dél-koreai–japán csúcstalálkozóra kerülhet sor májusban

Dél-Korea tárgyalásokat folytat Kínával és Japánnal egy májusi háromoldalú csúcstalálkozó megrendezéséről, helyreállítva ezzel egy olyan folyamatot, amely 2019 óta a világjárvány és a politikai feszültségek miatt szünetel – számolt be a Japan Times.

Dél-Korea, amely valószínűleg rendezője lenne a régóta halogatott eseménynek, május végén szeretné megtartani a csúcstalálkozót – jelentette pénteken a Chosun Ilbo című lap egy általa meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva. A Kyodo News korábban – meg nem nevezett diplomáciai forrásokra hivatkozva – arról számolt be, hogy a találkozóra a jövő hónapban kerülhet sor, és a megbeszélések a tervek szerint a gazdasági együttműködést és a regionális kérdéseket érintik majd.

A dél-koreai elnök, Jun Szog Jol hivatala megismételte, hogy tárgyalásokat folytat a háromoldalú csúcstalálkozóról, amikor a jelentésekről kérdezték, a szöuli külügyminisztérium pedig közölte, hogy közzéteszi az esemény időpontját, amint azt kitűzték. Dél-Korea hónapok óta sürgette a csúcstalálkozó felújítását, és a három ország külügyminiszterei novemberben megállapodtak abban, hogy szorgalmazzák a találkozót. A lendület azonban azóta lelassult.

Japán kormányának legfőbb szóvivője, Hajasi Josimasza pénteken újságíróknak azt mondta, hogy Tokió együtt fog működni Kínával és Dél-Koreával a csúcstalálkozó érdekében. A háromoldalú megbeszélések a jövő héten Washingtonban tartandó csúcstalálkozót követhetik, ahol Kisida Fumio miniszterelnök találkozik Joe Biden amerikai elnökkel. A megbeszéléseken valószínűleg szó esik a Kína térségbeli magabiztosságával kapcsolatos kölcsönös aggodalmakról, a kulcsfontosságú termékek – például a félvezetők – ellátási láncának biztosításáról, amely kevésbé függ Pekingtől, valamint az Észak-Korea által jelentett biztonsági fenyegetésekről.

Kína nyomást érez, mivel Japán és Dél-Korea az elmúlt években egyre közelebb került Washingtonhoz, és a három ország a legmagasabb szintre emelte biztonsági együttműködését. Peking eközben számos kérdésben összeütközésbe került az Egyesült Államokkal. Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök kedden telefonon beszélt egymással, ez volt az első közvetlen kapcsolatfelvételük a tavaly novemberi kaliforniai találkozójuk óta. A világ két legnagyobb gazdaságának vezetőinek sikerült fenntartania a diplomáciai stabilitás látszatát az országok közötti kölcsönös gyanakvás ellenére, és annak dacára, hogy kormányaik exportellenőrzéseket, szankciókat és vámokat alkalmaznak.

Az Egyesült Államok és partnerei sürgetik Kínát, hogy befolyása révén fékezze meg az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Ün nukleáris ambícióit. Kína Phenjan legnagyobb szövetségeseként felszólította Washingtont, hogy gyakoroljon nyomást a Koreai-félsziget békés fejlődése érdekében.

(via Azertag News-Agency)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük