K-alakú visszalendülés, avagy így nő az egyenlőtlenség a járvány során

A tőzsdén lépéseket tevő nyert, a pilates oktató vesztett. De miről is szól a K-alakú visszalendülés?

A COVID-19 megjelenése előtt Bang Su (Pang Szu, álnév) nem gondolta volna, hogy karrierjének és családi életének egésze egyszerre rendül meg hónapokon belül. A pilates oktató a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében alig két hónapot dolgozott az év során, nehézségein pedig még a 2.1 millió von értékű (kb. 1900 dollár) támogatás sem sokat segített.

A 36 éves Bang Su, aki egyedül neveli tinédzser fiát, ugyanis korábban havonta több pénzt keresett annál az anyagi támogatásnál, ami a vírus miatt megillette. „Mivel a fiam több időt tölt itthon a távolléti oktatás miatt, többet is kellett bevásárolnom, miközben a számlák költségei is növekedtek” – panaszolta Bang a Yonhap számára, akinek elmondása szerint igyekszik a lehető legtakarékosabban eljárni a helyzet további romlásának elkerülése érdekében.

„Nem tudom mikor fejeződik be a járvány, hogy végre visszatérhessek a normális életemhez. Nagyon nyugtalan vagyok a jövőm miatt!” – jelentette ki a nő.

Bang azonban nem az egyetlen, aki nehéz anyagi helyzetbe került a járvány következtében. Dél-Koreában 2020-ban többen vesztették el munkájukat, mint az 1997-98-as ázsiai pénzügyi krízis során. A vírus értelemszerűen azokat érintette leginkább, akik a szolgáltató ipar különböző szegmenseiben dolgoztak (pl. vendéglátás, idegenforgalom, kiskereskedelem), míg az irodai munkások könnyebben vészelték át a korlátozásokat a home office lehetőségeinek köszönhetően.  

További kihívás, hogy a vírus főként azokat érintette gazdaságilag, akik alkalmi munkát, illetve kevésbé jól fizetett tevékenységet végeztek. Észrevehető tehát egy komoly ellentét, ugyanis a kisvállalkozókkal és alkalmi munkásokkal szemben azon személyek sokszor nagyot nyertek, akik képesek voltak mélyen a zsebükbe nyúlni új befektetések végett. A 42 éves Kim Dong Young (Kim Dong Jong) egy jelentős IT cégnél dolgozik Szöulban, elmondása szerint pedig nagyon is jövedelmező évet zárt, mivel mind az apartmanjai, mind a részvényei bevételt hoztak számára.

„Mivel több időt töltöttem otthon, kevesebbet utaztam és kevesebb pénzt költöttem étkezésre is. Ezáltal pénzt tettem félre, megtakarításaim egy részét pedig a tőzsdén használtam fel. Még kölcsönt is felvettem bizonyos befektetések érdekében.”

– mesélte Kim, aki specifikusan olyan cégekbe fektetett, melyek a COVID-19 következtében esélyesek voltak nyereség produkálására. Jól döntött, befektetései ugyanis gyorsan megtérültek.

Érezhető tehát a K-alakú visszalendülés: de mit is jelent ez? Ahogy a betű két részre oszlik, úgy az emberek jövője is két különböző irányba hajlik. A nagyobb, a helyzetre jobban felkészülő és gyorsabban reagáló cégek erős visszalendülést produkálnak – a vakcina elterjedését követően pedig még inkább képesek lesznek erre –, ám a kisvállalkozók és egyéni vállalkozók kevésbé tudtak és tudnak alkalmazkodni az új körülményekhez.

Nagy kérdés tehát, hogy mit hoz az idei év, illetve milyen ütemben sikerül visszatérni a korábbi megszokotthoz. Az biztos, hogy egyenlőtlenségek tekintetében a vírus további bonyodalmakat okozott, a következő időszak visszalendülése pedig egyáltalán nem biztos, hogy mindenki számára hasonlóan előnyössé válhat. Épp emiatt különösen fontos, hogy a járvány esetleges lecsendülése során érkező intézkedések tekintettel legyenek a kevésbé szerencsések jövőjére.

Forrás: Yonhap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük