A koronavírus-járvány elérte Dél-Koreát

A Kínából eredő új vírus politikailag és gazdaságilag is kihat Dél-Koreára.

Az Egyesült Államok nemrégiben jelentette be egy új vírus felbukkanását, mely Kínában kilenc embert megölt, százakat pedig megbetegített.

Világszerte intézkedéseket hoznak a kínai Vuhanból eredő koronavírus-törzs terjedésének megakadályozására, Kína egyik legközelibb szomszédjaként Dél-Korea sem kivétel.

Vuhanból érkezettek ellenőrzése Peking repterén. Via Yonhap.

Jelenleg egy, a vírussal fertőzött kínai nőt kezelnek elkülönitve egy incshoni kórházban. Az Egészségügyi és Jóléti Minisztérium közlése szerint további gyanús eseteket is vizsgálnak. 4 ember gyanús tüneteket mutatott, akik közül 3 kapcsolatban volt a pácienssel. A másik lehetséges esetet maga a páciens jelentette.

A koreai kormány a kínai látogatók számának emelkedése miatt készenlétben áll. Az ország 45 légi és 25 hajózási útvonalat üzemeltet 50 különféle kínai városba.

A járványnak Dél-Korea számára politikai és gazdasági hatásai is lehetnek.

A kiskereskedelem a legfenyegetettebb, a vámmentes iparág válsághelyzettől tart, ha esetleg a Dél-Koreába látogató kínaiak száma megint csökkenni kezdene, miután eddig meredeken emelkedett.

A Korea Tourism Organisation korábbi előrejelzése szerint a kínai turisták száma idén 25 százalékkal növekedne, a tavalyi 6 millióról 7,5 millióra. Olyan előrejelzés is született, hogy a kínai kormány által a koreai kulturális termékekre kivetett tilalmat visszavonhatják, mely 2016-ban kezdődött, mikor Dél-Korea elkezdte alkalmazni az USA által fejlesztett rakétavédelmi rendszert, a THAAD-ot.

A nagyáruházak (department store) is pozitív jelekre számítottak a járvány elött, az ország 2 legnagyobb ilyen üzletének, a Sinszegének (신세개) és a Hyundai-nak (현대) a közlése szerint a kínaiak számára eladott termékek mennyisége 46,5 illetve 42,6 százalékkal nőtt.

Azonban Hszi Csin-ping megfogadta, hogy kordában tartja a vírust, mely nem csak Vuhanban terjedt el, de Peking, Kanton, Sanghaj városaiban is, a hangulat Dél-Koreában megváltozott.

Emiatt sokan azt várják, hogy a kínai holdújév alatt az országba érkező látogatók száma csökkenni fog. Esélyes, hogy a kínai hatóságok tilalmat rendelhetnek el, ha a vírus az ünnepi utazási hullámban tovább terjed. Ha a karantén szintje a beéföldi reptereken tovább nő, a kínaiak inkább otthon maradnak.

A vírus kitörése politikailag is érintette Dél-Koreát. Mindez akkor, mikor Észak-Korea is elrendelte a kínai turisták beutazásának tilalmát, hogy meggátolják a vírus betörését az országba. Észak nemrégiben megkért két, észak-koreai utakat szervező irodát, hogy ne menjenek turisták az országba, míg egy vakcinát ki nem fejlesztenek. Azonban még nincs jele annak, hogy Észak-Korea Kínával határos szakaszain megjelent volna a vírus. Azonban mivel Kínán kívül is megjelent már – Japánban, Dél-Koreában és az USA-ban is – Észak preventív céllal előre lezárhatta a határokat.

A határzár azonban komoly akadály Dél-Koreának, mely normalizálni igyekszik kapcsolatait a szomszédjával, többek közt a turizmus helyreállítása is cél.

Az Egyesítési Minisztérium, mely az északi országrésszel kapcsolatos politikáért felel, arra utalt múlt héten, hogy az egyéni beutazás akadályai a jövőben elhárulhatnak. A minisztérium szerint a turizmus nem része a szankcióknak, és hogy „megvizsgálják a dél-koreai állampolgárok Északra utazásának lehetőségét, feltéve, hogy a biztonságuk garantált.”

Azonban, ha Észak lezárja a határt a járvány miatt, Szöul ezt nem fogja tudni elérni.

Forrás: The Diplomat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük