Dél-Korea Japánnal együtt potenciális Aukus partnernek tekinthető

Az amerikai kormány 2024. április 10-én bejelentette, hogy más országok mellett Dél-Korea is szóba került, mint az Aukus – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália katonai szövetségének – partnere, hogy együttműködjenek a csúcstechnológiás katonai technológia fejlesztésében.

Erre azt követően került sor, hogy az Aukus közös nyilatkozatot adott ki, amelyben közölték, hogy a három ország fontolóra veszi Japán felvételét a II. pillér projektjeihez partnerként. A külügyminisztériumi források szerint a dél-koreai kormány nyitott a részvételre az Aukus II. pillérében, amelynek célja a katonai képességek közös fejlesztése nyolc területen, köztük a mesterséges intelligencia, a kvantumszámítástechnika, a kiberbiztonság és a hiperszonikus rakéták területén.

A 2021 szeptemberében indított Aukus, amelynek célja Kína sakkban tartása az Indo–csendes-óceáni térségben, két fő pillérből áll: Az I. pillér, amely Ausztráliát támogatja a hagyományos fegyverzetű, nukleáris meghajtású tengeralattjárók beszerzésében, és a II. pillér, amely a csúcstechnológiai területeken való együttműködést célozza. „Az Aukus partnerek fontolóra vesznek egy sor további partnert, akik egyedi erősségekkel járulhatnak hozzá a II. pillérhez, beleértve Japán mellett a Koreai Köztársaságot, Kanadát és Új-Zélandot” – mondta az Egyesült Államok Fehér Háza Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) egyik magas rangú tisztviselője.

Ez az első alkalom, hogy Aukus kifejezetten megemlítette, hogy Dél-Koreát a II. pillérbe tartozó együttműködő partnerként tartják számon. Egy nappal korábban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália védelmi főnökei közös nyilatkozatukban először említették hivatalosan Japánt mint II. pilléres partnert. „Elismerve Japán erősségeit és mindhárom országgal fennálló szoros kétoldalú védelmi partnerségét, fontolóra vesszük a Japánnal való együttműködést az Aukus II. pillér fejlett képességű projektjeiben” – áll a három ország védelmi miniszterei által a Kisida Fumio japán miniszterelnök szerdán kezdődött amerikai állami látogatásával kapcsolatban kiadott nyilatkozatban.

Az Aukus II. pillérben való koreai részvétellel kapcsolatos konszenzus tekintetében várhatóan figyelembe veszik majd azt a tényt, hogy Dél-Korea mint az Egyesült Államok szövetségese, már most is rendelkezik előrehaladással a fejlett technológia területén, és együttműködik az Egyesült Királysággal és Ausztráliával. Korábban a brit alsóház külügyi bizottsága tavaly egy jelentésben sürgette a brit kormányt, hogy „javasolja az Egyesült Államoknak és Ausztráliának, hogy Korea és Japán csatlakozzon az Aukus védelmi technológiai együttműködési megállapodáshoz.”

Amint az Aukuson belül konszenzus alakul ki, várhatóan hivatalos megbeszéléseket folytatnak a dél-koreai kormánnyal a II. pillérben való részvételről. Ha Dél-Koreának a II. pillérhez való csatlakozásáról szóló tárgyalások komolyan megkezdődnek, akkor várhatóan Kína ellenállása a programmal szemben erősödni fog. A kínai külügyminisztérium „komoly aggodalmát” fejezte ki Japánnak az Aukus II. pillérben való részvétele miatt. „Ellenezzük, hogy az érintett országok exkluzív csoportosulásokba tömörüljenek, és szítsák a blokkkonfrontációt” – mondta Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón, hozzátéve: „Japánnak komolyan le kell vonnia a tanulságokat a történelemből, és óvatosnak kell maradnia katonai és biztonsági kérdésekben”.

(via JoongangDaily)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük