Dél-Korea megszavazta a palesztinok ENSZ-tagsági pályázatát

A Biztonsági Tanács tagjai szavaznak a palesztin ENSZ-tagságról szóló határozatról az ENSZ New York-i székházában, csütörtökön a Biztonsági Tanács ülésén – írja a Reuters. Dél-Korea csütörtökön megszavazta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amelynek célja Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságának elősegítése, és megerősítette, hogy támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását. Dél-Korea azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén tisztázta, hogy szavazata nem jelenti Palesztina független államként való elismerését.

A Biztonsági Tanács 15 tagjából összesen 12, köztük Dél-Korea és Japán is megszavazta a határozattervezetet, amely „ajánlotta a Közgyűlésnek, hogy Palesztina állam vegye fel az Egyesült Nemzetek Szervezetének tagságát”. Az Egyesült Államok azonban megvétózta a széles körben támogatott határozatot a Biztonsági Tanács állandó tagjának hatalmával, míg az Egyesült Királyság és Svájc tartózkodott a szavazástól. Kim Szang Dzsin nagykövet, Dél-Korea állandó ENSZ-képviselő-helyettese a szavazást követően tartott Biztonsági Tanács ülésén megismételte a kétállami megoldás szükségességét, mint az izraeli–palesztin konfliktus „legéletképesebb hosszú távú megoldását”.

„A Koreai Köztársaság úgy véli, hogy a palesztin kérdések megoldásának és a tartós béke megteremtésének egyetlen járható és fenntartható módja a kétállami megoldás megvalósítása” – mondta Kim. A nagykövet rávilágított az ország döntésének indokaira, tekintettel arra, hogy sürgősen újra kell kezdeni a párbeszédet a két állam létrehozása érdekében, amely évtizedek óta megakadt. „A Koreai Köztársaság megszavazta a Palesztina ENSZ-be való felvételéről szóló határozattervezeteket, tekintettel arra a véleményünkre, hogy megújított és megerősített erőfeszítésekre van szükség a kétállami megoldás felé vezető út felélesztéséhez” – mondta Kim.

„A határozattervezet mai eredményeitől függetlenül reméljük, hogy a felek hamarosan folytatják a párbeszéden és kompromisszumokon alapuló tárgyalásokat a palesztinai kérdés békés megoldása érdekében.” Kim azt is hangsúlyozta, hogy „világosan tanúsíthatjuk, hogy mennyi értelme van annak a törekvésnek, hogy felvételt nyerjünk ebbe a kiemelkedően fontos nemzetközi szervezetbe”, utalva Dél-Korea elhúzódó útjára az ENSZ-tagság felé.

Kim megjegyezte, hogy Dél-Korea 1991-ben szerezte meg az ENSZ teljes jogú tagságát, évtizedekkel azután, hogy 1949-ben először kérelmezte a státuszt. Kim azonban kifejtette, hogy Dél-Korea megszavazása az állásfoglalás mellett nem változtat Dél-Korea azon álláspontján, hogy nem ismeri el Palesztinát független államként. „Megjegyzendő, hogy a mai szavazásunk nem jelenti Palesztina államként való kétoldalú elismerését” – nyilatkozta Kim. „A jövőben a konfliktus megoldásának leginkább megfelelő időpontban fogjuk megvizsgálni ezt az ügyet.”

Dél-Korea nem épített ki diplomáciai kapcsolatokat Palesztinával, de Dél-Korea elismeri, hogy a Palesztin Nemzeti Hatóság Palesztina egyedüli képviselője. Palesztina 2012 óta állandó megfigyelő tag az ENSZ-nél. Ez a státusz lehetővé teszi az ország számára, hogy részt vegyen az ENSZ valamennyi eljárásában, a Biztonsági Tanácstól a Közgyűlésig és annak hat fő bizottságáig, kivéve a fő határozattervezetekről és határozatokról szóló szavazást. A dél-koreai külügyminisztérium pénteken megismételte, hogy „a kormány a kétállami megoldást tekinti az Izrael-Palesztina kérdés megoldásának és az állandó béke alapjainak megteremtésének egyetlen módjának, és ezt továbbra is támogatja”.

(via The Korea Herald)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük