Csökken a dél-koreai háztartások jövedelmi különbsége

Csökkenő tendenciát mutat a háztartások közötti  jövedelmi különbség a kormány pénzügyi részlegének jelentése szerint.

Jövő héten nyilvánosságra kerül a tavalyi 4. negyedévi jövedelmi szektor háztartási trendekről szóló felmérésének eredménye, a Statisztikai Hivatal az  elemzést 20-án mutatja majd be.

Via YonhapNews

Tavaly a 3. negyedévben a háztartások közti jövedelmi rés 4 év alatt ugyanezen negyedévhez képest csökkent.

Az alsó 20%-ba tartozó háztartások jövedelme 7 negyedév alatt hatalmas növekedést mutat és 2 negyedéve folyamatosan emelkedik, ezzel szemben a felső 20%-ba tartozó háztartások jövedelme csupán enyhén növekedett.

Azonban a magánvállalkozások helyzete rosszabbodik így minden háztartási jövedelem közül az üzleti jövedelem csökkent a leginkább a 2003-as statisztikai összegzéstől kezdve.

A felső- és alsó jövedelmi kategóriába tartozó háztartások közti jövedelmi rés csökkenésével a 3. negyedévben az ekvivalens rendelkezésre álló jövedelem ugyanezen időszakban a legfelső osztályba tartozók (2-nél több emberes háztartások) esetében a tavalyihoz képest 0,15 ponttal zuhant, a 2015. 3. negyedévtől (0,27p ) kezdve 4 év alatt csökkent.

A Gazdasági és Pénzügyminisztérium és a Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium, illetve a KKV-kkal és startupokkal foglalkozó minisztérium (중소벤처기업부) továbbá a Financial Services Commission (Finanszírozásfelügyeleti Bizottság) (금융위원회) 17-én a Kék Házban átadták Mun Dzse In elnöknek az idei évi jelentést.

Ez a kormány pénzügyi részlegének a koronavírus leküzdésére és a megtorpant gazdaság újraindítására javasolt intézkedéseit tartalmazza, a járvány miatt ugyanis a gazdaság is megtorpant kissé.

Mun elnök a koronavírusról szóló január 30-i beszéde közben. Via YonhapNews

A Korea Bank 19-én hozza nyilvánosságra a lakossági devizabetétek trendjének elemzését. Tavaly decemberben a lakossági devizabetétek 1 év és 9 hónap alatt 4,57 milliárd dollárra nőttek, ami hatalmas növekedést jelent.

20-án pedig a termelői árindexet mutatja majd be.

Forrás: Yonhap News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük