Drágulnak a szállítási költségek az EU-Korea útvonalon

Az Európa és Korea közötti konténerszállítás költségei februárban közel 40 százalékkal emelkedtek a Vörös-tengeren tapasztalható feszültségek miatt, ami 2019 óta a legmagasabb emelkedés. Az útvonalon egy 40 lábas konténer átlagos szállítási költsége 38,7 százalékkal, 1,24 millió vonra (934,16 dollár) ugrott a múlt hónapban a Koreai Vámszolgálat pénteki adatai szerint. A Koreából az Európai Unióba irányuló szállítás átlagos költsége szintén 11,4 százalékkal 4,69 millió vonra emelkedett februárban.

A feszültség továbbra is nagy a fontos közel-keleti útvonalon, mivel az Irán által támogatott, Jemenben állomásozó húszi lázadók támadásokat indítanak a Vörös-tengeren közlekedő hajók ellen. A fuvarozók ennek megfelelően kénytelenek voltak felfüggeszteni a tengeri útvonalon való áthaladást, ami hosszabb szállítási időt és a szállítási költségek növekedését eredményezte. Más útvonalak szállítási költségei is emelkedtek februárban a koreai exportvolumen növekedése közepette.

A Koreából az Egyesült Államok nyugati partvidékére irányuló szállítás költségei 18,1 százalékkal, 5,23 millió vonra emelkedtek a hónaphoz képest, az Egyesült Államok keleti partvidékére irányuló szállítás költségei pedig 13,5 százalékkal, 5,52 millió vonra. A Kínába irányuló szállítási költség 4,6 százalékkal 511 000 vonra, a Vietnámba irányuló pedig 15,8 százalékkal 678 000 vonra emelkedett. A Japánba irányuló szállítás költségei szintén 1,3 százalékkal 678 000 vonra emelkedtek. A számok a helyi exportőrök által jelentett fuvardíjakat, jutalékokat és egyéb díjakat tartalmazzák az ügynökség szerint.

(Via Hellenic Shipping News)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük