Dél-Korea és az Egyesült Államok megegyeztek a rakétákra vonatkozó kétoldalú irányelv megszüntetéséről

Május 21-én Mun Dzse In elnök bejelentette, hogy megegyeztek Biden elnökkel a dél-koreai rakétafejlesztést korlátozó egyezmény hatályon kívül helyezéséről.

Biden és Mun elnökök sajtótájékoztatója a Fehér Házban, 2021. május 21-én. Via Yonhap.

Az egyezményt először 1979-ben írták alá és négyszer módosították azóta. Pak Csong Hi elnök célja az volt, hogy biztosítsa szövetségesétől a vonatkozó technológiák áthozatalát, ezért cserébe a dél-koreai ballisztikus rakéták hatótávja 180 km-re, a hordozható töltet pedig 500 kg-ra lett korlátozva.

A későbbi módosítások során a hatótávot felemelték 800 km-re, a hordozható töltet tömegére vonatkozó korlátot pedig eltörölték. A legutóbbi módosítás alapján, melyet 2020 júliusában hoztak nyilvánosságra, Szöul megkapta Washington jóváhagyását szilárd hajtóanyagú űrrakéták fejlesztésére.

A dél-koreai rakéták hatótávja. Forrás: MissileThreat

A liberális Mun-kormány kifejezett célja az ország védelmi kapacitásának növelése. Ezen felül megerősítette elkötelezettségét a műveleti irányítás (OPCON) átadásával kapcsolatban egy esetleges háború esetén. Jelenleg az Egyesült Államok rendelkezik az OPCON-nal az 1950-53-as koreai háború óta, ugyanakkor már korábban megegyezés született az OPCON „feltételekhez kötött” Dél-Koreának történő átadásáról, erre azonban még nem került sor.

Egy mobil indítóállásról kilőtt dél-koreai rakéta. Forrás: South Korea Armed Forces FB-oldal.

Forrás: Yonhap News

One thought on “Dél-Korea és az Egyesült Államok megegyeztek a rakétákra vonatkozó kétoldalú irányelv megszüntetéséről

  1. Kíváncsi vagyok, erre hogyan reagál Észak. Mindkét fél bekeményít, így Észak is a közelgő (?) tárgyalások előtt, hogy erősítse alkupozícióit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük