Határőrök megsértették a koronavírus elleni intézkedéseket Észak-Koreában

Letartóztatták a két határőrt, aki kínai kereskedőktől származó árut csempésztek.

Az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében 2020. január 22-én Észak-Korea lezárta Kínával közös, 1420 kilométeres határát. A két állam közötti kereskedelem hosszú idő után először teljesen leállt, ami elkerülhetetlen módon az észak-koreai piac árszabásán is érződik.

nkcorona

A határzáron ugyanakkor belsős források szerint rések is tapasztalhatók: február 8-án Rjanggang (Ryanggang; 량강) tartományban két határőrt kapcsoltak le, akik szolgálat közben kínai csempészárut szállítottak Kim Hjong Dzsik (Kim Hyeong-jik; 김형직) megyéből Kim Dzsong Szuk (Kim Jeong-suk; 김정숙) megyébe. A két megye az 1980-as évek óta viseli jelenlegi nevét, előbbi Kim Ir Szen (Kim Il-sung; 김일성) apjáról, utóbbi Kim Ir Szen feleségéről lett elnevezve.

Félő, hogy a kínai kereskedőkkel való kapcsolat során kitehették magukat az új típusú vírusnak, de a határőrök valattásuk során azt nyilatkozták, hogy nem létesítettek kontaktust a kínaiakkal, mert azok „átdobták” az árucikkeket, amelyeket ecetes törülközővel áttöröltek, hogy „fertőtlenítsék”.

A büntetés súlyosságát feltehetőleg befolyásolni fogja, hogy a vírussal szembeni megelőző intézkedéseket a határőrök közvetlen parancsba kapták az Állambiztonsági Osztálytól, ismertebb nevén a Bovibutól (Bowibu; 보위부), illetve esélyes, hogy az ítélet sajtónyilvánosságot fog kapni, hogy az észak-koreai hatóságok példát statuáljanak.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: