Valami tenni kell az okostelefon-zombik ellen

Dél-Koreában egyre nagyobb problémát jelent az úgynevezett okostelefon-zombik jelenléte. Ahogy az alábbi videón is látszik, nagyon sokan sem saját, sem mások biztonságára nincsenek tekintettel.

[vimeo 325340110 w=640 h=360]

Dél-Koreában az úgynevezett „smombie” (smartphone zombie) kifejezést használják ezekre az emberekre. Egyáltalán nem ritka az olyan, hogy a járókelők figyelmetlenségből meglökik embertársaikat, botladoznak az utcán, nekiütköznek egy oszlopnak, vagy épp egy autó elé lépnek.

Épp ezért egy új rendszert alakítottak ki a balesetek megelőzése érdekében. A rendszer lényege, hogy egy villanó fényjelzés jelenik meg az átkelőn, ha az adott szenzor látja, hogy egy jármű és egy gyalogos közelednek egymáshoz. Emellett a gyalogosok telefonján is megjelenik egy figyelmeztető értesítés.

2017-ben 1600 gyalogos halt meg közlekedési balesetben – az összes közúti baleset 40 százalékát eredményezve. Úgy tűnik, a gyalogosok kedvelik az új technológiát, azonban minden bizonnyal sok időre van szükség, amíg azok elterjedtté válnak – hisz egyetlen gyalogátkelőhely esetében 13 ezer dolláros költséget jelent.

(Korea Times)

Fotó: Matt of All Trades

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük