Észak-Koreát is elérte a Ling Ling

A hétvégén pusztító tájfun okozta károk közt ünneplik ma Észak-Korea kikiáltásának 71. évfordulóját. A tájfun rongálásáról és a mentési munkálatokról egyaránt képsorokat közvetítenek az észak-koreai TV-ben. 

Észak-Koreát sem kímélte Ling Ling, ami a Koreai Központi Hírügynökség jelentése szerint szombat délután 2-kor (helyi idő) érte el a Koreai-félsziget északi részét. A szűkszavú, de viszonylag részletes jelentés 5 halottról, 3 sebesültről, összesen 460 megrongálódott lakóházról, 15 háztömbnyi megrongálódott középületről, illetve 46 200 hektárnyi víz alá került termőföldről számolt be.

EKtajfun
Észak-Koreában nagyon ritkán mutatnak jó minőségű felvételeket belföldi káreseményről. (Képkocka a Koreai Központi Televízió adásából)

A Rodong Sinmunban megjelentek nyomán Észak-Koreában központi műveleti osztályt hoztak létre a kormány és az Állami Tervbizottság részvételével, hogy megvitassák és megtervezzék a károk helyreállítását, élelmiszert, alapvető cikkeket, gyógyszereket és tanszereket biztosítsanak a károsultak számára. A gyárakban emellett felpörgették a termelést, hogy előállítsák a helyreállításhoz szükséges cementet és acélt. Folyamatban van továbbá az áramellátás helyreállítása az érintett területeken.

Különösen kellemetlenül érintette Észak-Koreát, hogy az állam legnagyobb mezőgazdasági régiójának számító Dél-Hvanghe (Dél-Hwanghae) tartomány is súlyos károkat szenvedett. A tartomány kármentesítésére a helyszínen állomásozó katonákat is kivezényelték.

Via Yonhap News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük