Pompeo: Ismét találkozhat Kim Dzsong Ün és Donald Trump

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt nyilatkozta, biztos benne, hogy az amerikai elnök hamarosan ismét csúcstalálkozót tart az észak-koreai vezetővel. A tárgyalások fő témája változatlanul a KNDK denuklearizációja lesz.

A 2018 júniusi és a 2019 februári csúcstalálkozók után szükségesnek látszik, hogy a két vezető ismét tárgyalóasztalhoz üljön, hiszen sem a denuklearizáció menetéről, sem az Egyesült Államok által cserébe nyújtott biztonsági garancia konkrétumairól nem állapodtak meg.

f-pompeo-a-20190214.jpg
Mike Pompeo (Via Reuters/Japan Times)

Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere április 5-én a CBS This Morning című műsorában kifejtette: biztos benne, hogy hamarosan megrendezésre kerül a harmadik észak-koreai–amerikai csúcstalálkozó. Kifejtette továbbá: fontos nap lesz április 11-e, hiszen ekkor kerül sor Mun Dzse In (Moon Jae-in, 문재인) dél-koreai elnök és Donald Trump találkozójára, és ezen a napon tartja meg alakuló ülését a KNDK Legfelsőbb Népi Gyűlésének 14. ciklusa. Hozzátette: „fokozott figyelemmel kísérik majd” az észak-koreai vezető nyitóbeszédét.

Az utóbbi időben látszólag nem alakult kedvezően az Egyesült Államok és Észak-Korea viszonya: a dél-koreai–amerikai közös hadgyakorlat megrendezésére válaszul például Cshve Szon Hi (Choe Son-hui, 최선희) észak-koreai külügyminiszter-helyettes úgy reagált: a kérés, hogy Észak-Korea elsőként, egyoldalúan adja fel atomfegyvereit „nonszensz”, és az Egyesült Államok álláspontjában „arrogancia” érhető tetten.

Via Nocutnews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük