Észak-Korea legújabb fegyvere: a Hwasong-12

Észak-Korea nemrégiben újabb rakétát lőtt ki, mely átrepült Japán felett. A tesztet tegnap Kim Dzsong-ün sikeresnek nyilvánította és fotókat tettek közzé a rakétáról.

north-korea-nuclear-0.jpg
A fénykép, melyet a KCNA tett közzé
 
Az állami tulajdonban lévő Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) által kiadott fotón egy Hwaseong-12-es (화성 / Hvászong), közepes hatótávolságú rakéta látható, ugyanaz a típus, amely nemrég Japán felett repült és amely kevesebb mint egy hónap alatt a második indítás volt.

Kim Dzsong-ün azt mondta, hogy országa „legfőbb célja”, hogy „Az Egyesült Államokkal egyenlő erős legyen és hogy arra késztesse az USA vezetőit, hogy ne merjenek katonai opcióról beszélni”. Azt is hozzátette, hogy a szankciók nem fogják megakadályozni a cél elérésében.

kim-jong-un.jpg
Kim Dzsong-ün ünnepli a közepes hatótávú Hwaseong-12-es rakéta indítását. (AP)

De mi is az a Hwaseong-12?
Ugyanaz a rakéta, mellyel korábban Guam szigetét fenyegették, egy fontos amerikai támaszpontot 3400 km-re Phenjantól.

A Hwaseong-12 egy 16 méter hosszú, folyékony üzemanyagú közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta. Bár az első, április 5-i tesztje kudarccal végződött, a szakértők májustól kezdték vizsgálni, mikor először jelent meg közönség előtt egy katonai parádén. 

Észak-Korea többször is végzett tesztindítást a típussal, de a legtöbbje kudarcba fulladt és utólag nem jelentették be hivatalosan.

Aztán augusztus 28-án átlőtt egyet Japán fölött. Ez volt az első alkalom, hogy Japán felett lőnek át rakétát. Majd következett a most pénteki indítás, szombaton pedig bejelentették, hogy sikeres volt.

Katonai tisztviselők és szakértők szerint Kim Dzsong-ün nyilatkozatai azt jelentik, hogy a rakéta hamarosan tömeggyártásra kerül. A Hwaseong-12 előtt a Musudan rakéták (Hwaseong-10) voltak az USA ellen irányuló fenyegetés eszközei. Ezt a típust azonban a  szakértők sikertelennek könyvelték el. A pénteki teszt során a Hwaseong 12-es 3700 km-t repült, bizonyítva, hogy Guam a hatótávján belül van. Az országnak ez volt az eddigi leghosszabb távra történő rakétaindítása.

Egy déli forrás szerint ” Már lehet attól tartani, hogy Északnak megvan a kapacitása, hogy ha az amerikai kontinensre nem is de csapást mérjen Guam szigetére.”
A szakértők felfedeztek még egy komoly fejleményt: a rakéták normális szögben emelkedtek fel, bevetési körülmények között, nem pedig meredeken felfelé.

A Hwasong-12-es rakéták röppályája
By Phoenix7777 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62020192

Egy másik fontos fejlesztés a megnövelt mozgathatóság.
Az indításról készült fotók, melyeket a Rodong Sinmun, Észak hivatalos napilapja tett közzé, mutatták, hogy a Hwaseong-12 közvetlenül egy szállító és indító járműről emelkedett fel. A dél-koreai hadsereg korábban azt mondta, hogy az indítás helyszíne Phenjan Szunán repülőterének közelében volt.  A korábbi tesztek során a rakétát járművel szállították, majd leemelték és egy különálló indítóállványra helyezték kilövés előtt.  Egy, az utakon mozgatható rakéta jóval nehezebbé teszi a felderítést és hogy az ellenség válaszoljon az indításra.

Továbbá a New York Times szerint az eddigiektől eltérő üzemanyagot is használnak, az aszimmetrikus dimetil-hidrazint (UDMH). A rendkívül veszélyes anyagot vagy Kínából, vagy Oroszországból szállították, de valószínűsíthető, hogy időközben Észak-Korea is szert tett a  készítésének technológiájára. Néhányan azonban kétlik, hogy Észak elő tudná állítani, tekintettel az üzemanyag előállításának nehézségeire és rendkívül mérgező voltára, mely még Északnál jóval fejlettebb technológiával rendelkező országok esetében is hatalmas gyárrobbanásokhoz vezetett. A vegyületet ma elsősorban Kína, néhány európai ország és Oroszország gyártja. Az USA már nem készít ilyeneket, már régóta áttértek a szilárd hajtóanyagok használatára, melyet Észak is próbál követni. A teljes cikk az üzemanyagról a New York Times-on angolul, érdemes elolvasni

„A kilövés után a használt jármű sértetlennek tűnt. Úgy látszik, Észak megoldotta a korábban felmerült problémákat.” mondta Jang Uk (Yang Wook) egy kutató a Koreai Védelmi és Biztonsági Fórumon a Jonhap hírügynökségnek.

Azonban a megnövelt hatótáv és mozgathatóság ellenére néhány szakértő kétli, hogy a rakéta számottevő lenne valós összecsapás során, olyan kérdésekre hivatkozva, mint a rakéta pontosság és légkörbe történő visszatérési technológiája. Más szerint a pontossága miatt sokkal alkalmasabb zsúfolt lakossággal rendelkező területek elleni csapásra, mint egy katonai bázis ellen, ugyanis a rakéta legalább 5-10 kilométerrel elhibázhatja a célpontját.

Az elmúlt legalább 5 hónapban a Hwaseong -12 állt az észak-koreai fegyverkezési program középpontjában. Áprilistól most péntekig összesen 11 rakétát indítottak, ebből 6 db. Hwaseong 12-es volt. Most, hogy a Hwaseong-12-es bevethetőnek nyilvánították, valószínűleg áttérnek a Hwaseong 14-es fejlesztésére, mely Phenjan szerint az első rakéta, amely képes csapást mérni az USA szárazföldi területeire. Kim Dzsong-ün szombaton azt is jelezte, hogy újabb tesztek jönnek. Szeptember 3-án végrehajtotta a hatodik és egyben eddigi legnagyobb földalatti atomrobbantását, melyről azt állították, hogy interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető hidrogénbomba tesztje volt.

Források: ( Straits Times | AP | wikimedia |한겨레 | Independent | New York Times)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük