Dél-Korea elnöke, Mun Dzse In üdvözli Kim Dzsong Ün újévi beszédét

A dél-koreai elnök, Moon Jae-in (문재인; Mun Dzsein) kedden üdvözölte az észak-koreai vezető, Kim Jeong-eun (김정은; Kim Dzsongün) újévi beszédében elhangzottakat és utasította a kormányzati tisztviselőket, hogy folytassák a Korea-közi párbeszédet és hozzanak soron követező intézkedéseket.

Mun az év első kormányülésén úgy nyilatkozott, hogy Kim pozitívan válaszolt Szöul ajánlatára, miszerint a közelgő olimpiai játékokat korszakalkotó lehetőségként használják fel a béke és a Korea-közi kapcsolatok javításához.

Hétfőn Kim azt mondta az újévi beszédében, hogy Észak-Korea megteszi a szükséges lépéseket, hogy felkészüljön a Dél-Korea által megrendezésre kerülő téli sporteseményre, beleértve Korea-közi párbeszédet Phenjan részvételével

A phjongcshangi téli olimpiai és paralimpiai játékokat februárban tartják meg Dél-Korea Phjongcshang megyéjében, Kangvon tartományban.

Mun elnök múlt hónapban úgy nyilatkozott, hogy az éves tavaszi közös amerikai-koreai hadgyakorlat elhalasztható, ha Észak-Korea tartózkodik a provokációktól, meghívva Phenjant hogy vegyen részt a téli sporteseményen, így a béke Olimpiájává tenni a phjongcshangi rendezvényt.

Mun elnök szerint ő javasolta Washingtonnak a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elhalasztását, akik jelenleg áttekintik az ajánlatát.

A kormányülés alatt, Mun azt mondta, hogy a Korea-közi kapcsolatok javítása nem választható külön a Koreai-félsziget nukleáris kérdésének rendezésétől, utasítva a Külügyminisztériumot, hogy szorosan működjenek együtt a szövetségeseivel és a nemzetközi közösséggel, hogy tegyenek a Korea-közi kapcsolatok javításáért és a félsziget atommentesítéséért.

Ezzel párhuzamosan felajánlották Északnak a tárgyalások lehetőségét, egy nappal azután, hogy Kim Dzsong-ün azt nyilatkozta, hogy kész a tárgyalásokra, de ettől függetlenül folytatja az atomtöltetek tömeggyártását. Megvitatták az Egyesült Államokkal egy jövő keddre (jan.9.) szervezett magas szintű tárgyalások lehetőségét is, mondta az egyesítési miniszter, Cso Mjong-gjun Ha ezt a tárgyalást megtartják, az az első találkozó lenne a 2015-ös alelnöki szintű találkozó után.

Geng Shuang, a kínai külügyminiszter a mindkét részről érkező pozitív nyilatkozatokat jó dolognak nevezte, támogatva a két ország kapcsolatainak javítására tett erőfeszítéseket.

Ugyanakkor elemzők szerint Kim beszéde egy kísérlet a dél-koreai-amerikai szövetség meggyengítésére. Cshon Jong-u, egy korábbi dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Szöulnak egy kicsit várnia kellett volna, mielőtt reagál Kim nyilatkozataira és elemezni a szándékait.

Forrás: Financial Express | Straits Times

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük