Észak-Korea vélhetően egy különleges zónában szeretné elrejteni az atomfegyvereit

Az észak-koreai kormány Csagang tartományt (Chagang; 자강) „Különleges Szongun (선군; „első a hadsereg”) Forradalmi Zóná”-nak nevezte, és a jelentések szerint terveket készítettek hogy a tartományt stratégiai régióvá alakítsák a hadsereg számára.  A terület hegyvidékes és ideális terepet nyújt az ország atomfegyvereinek elrejtéséhez.

Észak-Korea széles körben hirdette azon szándékát, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően leállítja majd az atomprogramját. Ezt kihangsúlyozták egy május 23-ra időzített eseménnyel, hogy Kildzsuban lévő nukleáris létesítményt  leállítja a tervezett USA-Észak-Korea-találkozó előtt (amiből időközben Trump kiszállt). Azonban annak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea el akarja rejteni az atomfegyvereit és a hozzájuk kapcsolódó eszközeit.

Csagang tartomány Különleges Szongun Forradalmi Zónává alakításának tervét már múlt hónapban megvitatták az Állambiztonsági Minisztériumban. A tartomány 98%-ban hegyvidék, emiatt nagyrészt használhatatlan a hagyományos ipar számára, de Észak-Koreának stratégiai okokból már jó ideje vannak hadiiparai a térségben.

A tartomány Kína határán fekszik, és a jelentések szerint alagutak hálózzák át, ahol magas rangú Észak-Koreai tisztviselők és Kim Dzsongün is elmenekülhet a határon keresztül.

„Atomfegyvereket nem nehéz elrejteni, de a hatóságok úgy tűnik, olyan helyet választottak ahol még műholdakkal se könnyen találhatják meg. Ez azt is jelenti, hogy a fegyvereket és egyéb anyagokat jól felszerelt létesítményekben tudják tárolni.” –  nyilatkozta egy forrás a DailyNK-nak.

A kormányzat a régió lakosságának ideológiai oktatására fókuszál, hogy ne jussanak ki információk a külvilágba. A terület erődítésével párhuzamosan a lakosság szabad mozgását is korlátozzák. Ezzel egyidejűleg Phenjanhoz hasonló különleges adminisztratív szerveződést alakítanak ki. Ennek érdekében a tartományi rendőrség megkezdi a lakosság éves ellenőrzését, hogy mindenki ott lakik-e, ahová regisztrálták. Ellenőrzőpontokat is kialakítottak, hogy ellenőrizzék a tartományba irányuló és kimenő forgalmat.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük