Kim Dzsong Ün és a kínai utazás

Meglepetésként ért sokakat, hogy Kim Dzsongün Kínába látogatott el néhány nappal korábban. A találkozó azért is rendkívül különös, mert ez volt az észak-koreai vezető első útja külföldre a hatalomátvétel óta – még ha a hírek szerint nem is tekinthető hivatalos találkozónak az esemény.

A Hszi Csin-ping kínai államfő és Kim Dzsongün közötti tárgyalás főként a Koreai-félszigeten történő gyors változásokról szólt, a Hszinhua kínai hírügynökség szerint pedig Kim Dzsongün támogatja a Koreai-félsziget atommentesítését – ugyanis Kim Ir Szen és Kim Dzsongil végakarata is ezt követeli -, egyben kész tárgyalni Donald Trump amerikai elnökkel, törekedve egy békésebb és jobban együttműködő Koreai-félsziget megteremtésére.

A találkozó után Donald Trump Twitter üzenetben azt írta, Hszi Csin-ping megüzente neki, az egyeztetés sikeres volt, az észak-koreai vezető pedig várja az amerikai államfővel való találkozót. Mindezek ellenére Trump azt is kihangsúlyozta, hogy az Észak-Koreára kifejtett nyomást és szankciókat „sajnálatos módon” teljes mértékben fenn kell tartani.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a két ország beszámolói kissé különböznek egymástól. Míg a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség már arról is beszámolt, hogy Hszi Csin-ping elfogadta Kim meghívását, ennek következtében pedig Észak-Koreába látogat a „megfelelő időben”, addig a Hszinhua hírügynökség csak azt említette meg, Hszi elnök folyamatos és konstruktív viszonyt szeretne Észak-Koreával teremteni, ez pedig az egymás országaiba való látogatást is magával vonhatja. Emellett az észak-koreai hírügynökség által publikált fotók is a vezető erejét és dominanciáját próbálták hangsúlyozni.

Végezetül nézzünk meg néhány képet a találkozóról.

Fotó: The New York Times
Fotó: CNN
Fotó: The New York Times

Via CNNNyTimes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük