Bizonytalankodás a csúcstalálkozó körül

Még el sem oszlott a robbantástól felverődött por Punggje (풍계, Punggye) faluban, Trump bejelentette: mégsem találkozik Kimmel. Indoknak azt jelölte meg, hogy Észak-Korea hevesen tiltakozott az atommentesítés légkörében megrendezett dél-koreaiㅡamerikai hadgyakorlaton történő atomfegyver célbajuttatására képes harci eszközök felvonultatása ellen. Erre válaszul végül elálltak a bombázók szerepeltetésétől ugyan, az amerikai médiában Mike Pence alelnök Líbia sorsával riogatva intett be Észak-Koreának. Nem késett a válasz a Koreai Központi Hírügynökségtől, amiben Pence alelnököt ostobának és tudatlannak titulálták.
Trump bejelentésére Észak-Korea első számú külügyminiszterhelyettese, Kim Gje Gvan (김계관, Kim Gye-gwan) azt nyilatkozta, hogy nagyon sajnálják az amerikai elnök döntését, és nagyra becsülik, amit tesz a kapcsolatok rendezése érdekében. Ez 11 év eltelte óta az első Amerika-barát hangnemet megütő közleménye az észak-koreai sajtónak. Utoljára 2007-ben, a Taehongdan hajó megmentésekor nyilvánítottak köszönetet az Egyesült Államoknak.

Mi lehet az oka? Napvilágot látott egy feltételezés, miszerint Kim Dzsong Ün fél egy esetleges államcsínytől, mégis vélelmezhetőnek tartom, hogy még idén sor fog kerülni a csúcstalálkozóra, esetleg ezúttal nem verik ekkora nagy dobra. Sejtésem beigazolódni látszik: Trump ma, egy nappal a csúcs lefújása után közölte: lehet, hogy mégis megtartják a találkozót, zajlanak az egyeztetések.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük