Akár már csütörtökön beszélhet egymással Moon és Biden

A hírek szerint csütörtökön beszélhet először egymással telefonon keresztül Moon Jae In (Mun Dzse In) dél-koreai elnök és Joe Biden megválasztott amerikai elnök. A témák között a bilaterális együttműködés fő kérdései, illetve Észak-Korea lehet.

Moon elnök már vasárnap gratulált Joe Biden és Kamala Harris megválasztásához, miközben kijelentette, hogy reményekkel tele várja az együttműködést a két ország között. Diplomáciai szakértők szerint az elnöki hivatal túlzott gyorsasággal intézkedik, a korai egyeztetés pedig veszéllyel lehet a két ország kapcsolatára.

Park Won Gon (Pak Von Gon), a Handong Global Egyetem nemzetközi politika professzora szerint a telefonos beszélgetés elsősorban egy újabb gratuláció lesz Biden számára Moon részéről, ahogy minden bizonnyal szó fog esni a bilaterális kapcsolatok alapjairól is, ám várhatóan nem adódik lehetőség mélységében tárgyalni a problematikus kérdéseket. Park szerint a koreai elnök mindenképp fel kell hívja a figyelmet arra, hogy Washington feladata továbbra is dialóguson alapuló megoldásokat kínálnia a Phenjant érintő kihívásokat illetően, illetve hogy az Egyesült Államok érdeke is szoros együttműködést folytatnia Dél-Koreával.

A professzor szerint Dél-Koreának különösen is figyelnie kell a Bidennel való kapcsolattartás szempontjából, ugyanis a mostani alkalom jelentősen eltér a korábbi amerikai elnökválasztásoktól. Hagyományosan a vesztes elismerte vereségét, ám a mostani alkalommal Trump nem tette meg, így jó néhány hét bonyodalom következhetett, azt pedig nem lehet elfeledni, hogy egy még mindig hivatalban lévő elnökről van szó Trump esetében. Park szerint jó döntés volt, hogy a dél-koreai külügyminiszter Egyesült Államokba szervezett útja során csak a mostani amerikai külügyminiszterrel, Mike Pompeóval vette fel a kapcsolatot, ám nem találkozott személyesen senkivel Biden oldaláról. A találkozás elmaradása elvileg épp az alakuló Biden-adminisztráció miatt történt, ugyanis jelen helyzetben még nem kívánnak külföldi hivatalosságokkal egyeztetni.

Források szerint a Kék Ház néhány órával azt követően kezdett intézkedni a Bidennel való telefonos beszélgetést illetően, hogy a japán miniszterelnök, Suga Yoshihide (Szuga Josihide) stábja is megtette. Trump 2016-os megválasztását követően az akkori japán miniszterelnök, Shinzo Abe (Abe Sinzó) volt az első külföldi vezető, aki találkozott az elnökkel, csupán egy héttel a választásokat követően.

Forrás: Korea Times

Fotó: The Hankyoreh

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük