Karaokézhattak az elítéltek, botrány lett belőle

Egy, a dél-koreai Jeonjuban (Csondzsu) található fegyház vezette be a karaokét az elítéltek számára, ám a döntést közfelháborodás követte, így az intézmény vezetői átértékelik a helyzetet.

A fegyház vezetői szerint a karaoke rendszerek, illetve a whack a mole játékok (szerk. Japánból terjedt el, lényege, hogy a felugró figurákat le kell csapni) nem szórakozásra adtak lehetőséget az elítéltek számára, hanem sokkal inkább terápiás módszerek voltak. Hozzátették, az elítélteket akarták segíteni abban, hogy megszabaduljanak a stressztől, különösen úgy, hogy a koronavírus-járvány miatt számos korlátozás történt a börtönökben is, többek között a vallási szertartások felfüggesztésén keresztül.

A kialakított rendszer szerint a rabok ingyenesen használhatták a karaoke gépeket előzetes feliratkozáson keresztül, miközben a halálraítéltek, illetve a mentális problémákkal küzdők hosszabb ideig vehették igénybe azokat. A gépek hozzávetőlegesen 50 millión vonba, vagyis körülbelül 44 ezer dollárba kerültek.

Bár az illetékesek szerint a döntés megalapozott volt, a közvélemény részéről főként felháborodott visszajelzések érkeztek, mondván a fegyház vezetői túlzottan nagylelkűek az elítéltekkel. Nem sokkal később egy nyilvános petíció is indult azon céllal, hogy az úgynvevezett terápiás szobák azonnal bezárásra kerüljenek. A petíció létrehozója szerint a börtönöknek olyan környezetként kell működniük, ahova az elítéltek többé nem akarnak visszatérni:

„ehelyett a napi három étkezés, illetve a meleg ágy mellett még szórakozást is biztosítanak számukra”

A petíciót elindító személy hozzátette, hogy az elítélteknek bűnődniük kell a tetteikért, a szórakozási lehetőség pedig méltatlan az áldozatokkal, illetve azok családtagjaival szemben, akik azt látják, hogy a bűnösök a börtönben szórakoznak.

„Szóval az adófizetői pénzemből rekreációs szobákat hoznak létre a rabok számára. Miért nem osztanak egyenesen ingyen italokat is nekik?

– tette hozzá egy másik, feldühödött aláíró.

Az intézmény vezetői szerint az állampolgárok félreértették a terápiás jelleggel létrehozott szobák célját, ám figyelembe veszik a negatív visszajelzéseket, így a hatóságokkal egyeztetve megszüntetik a szobákat – bár egyelőre nem tudni mikor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük