Kilencen elhunytak influenzaoltást követően

Egyelőre nem tudni mi okozta a haláleseteket, ahogy az oltások és a halálozások közötti közvetlen kapcsolatos sem állapították meg, ám feltételezések szerint az oltást nem megfelelő helyen tárolták, így az hőmérséklet-ingadozásnak volt kitéve, miközben maguk a fecskendők is okozhattak fertőzést a pácienseknél.

A legutóbbi két halálozási eset Kjonggi (Gyeonggi, 경기) tartományban történt a szerdai napon, miközben Teguban (Daegu, 대구) egy 70 éves férfit egy és fél órával szállítottak a sürgősségi osztályra a védőoltás megkapását követően. Sajnálatos módon ő is életét vesztette, ahogy kedden és szerda hajnalban több más személy is ugyanezen okból kifolyólag. Mindegyikük esetében észrevehető, hogy az influenza elleni oltást halálukat megelőzően néhány órával (egy esetben 24 órával korábban) kapták meg.

A legnagyobb felháborodást mindeddig egy 17 éves, Incshon városában (Incheon, 인천) élő fiatal fiú halála okozta, aki két nappal az oltást követően vesztette életét. A jelenlegi szakvélemény szerint a fiúnak semmilyen krónikus betegsége nem volt, ám a hatóságok jelezték, hogy az összes haláleset kapcsán további vizsgálatokra van szükség.

Szakemberek többsége szerint túlzottan sok haláleset történt néhány nap leforgása alatt, így minden bizonnyal nem arról van szó, hogy az adott személyek alapvetően súlyos allergiás reakciót váltanának ki a vakcinák ellen. Bár kapcsolat létezik például a tojásallergia és a védőoltások súlyos következményei között, épp az ilyen esetekben fontos időben felmérni az esetleges szövődményeket, jelen helyzetben pedig valószínűleg más okok állhatnak a halálesetek mögött – melyekre azonban eddig nem érkezett pontos magyarázat.

Bár a kormányzati irányelvek szerint mindenkinek érdemes védőoltásért folyamodnia – különösen az idősebb korú személyeknek, a várandós nőknek, a krónikus betegséggel küzdőknek, illetve a 7 év alatti gyerekeknek –, az elmúlt időszak tapasztalata megmutatta, hogy szociális távolságtartással, a higiéniai szabályok szigorú betartásával, illetve maszkviseléssel elkerülhető az infuenzajárvány az országban, így a hatóságok mindenkit arra bíztatnak, hogy amennyiben oltás által nem is, de a megfelelő intézkedések betartásával járuljanak hozzá ennek megfékezéséhez.

Korábban már írtunk arról, hogy több ezren kaphattak hatástalan influenza elleni oltást Dél-Koreában, ám jelenleg úgy tűnik, hogy az oltások kapcsán kisebb abnormálisnak nevezhető tüneteken túl sokkal súlyosabb problémák is felmerülnek. A további fejleményekről a későbbiek során természetesen beszámolunk.

Forrás: Korea Herald

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük