Cheongnyang templom – Korea 365

Kim János Korea 365 rovatának negyedik részében a Cheongnyang (Cheongnyangsa, 청량사buddhista templom kerül bemutatásra.

Ismét egy buddhista templomot mutatnék be, de mielőtt a templomról magáról írnék, egy kis kitérőt tennék, hogy mit jelent és miért jelent sokat nekem ez a hely.  

_MG_9765_20120929_janos_kim

Első utam Dél-Koreába cshuszok (추석) ünnepkor volt, lánykérőbe mentem koreai feleségem családjához Bonghvába (Bonghwa, 봉화). Az egész család együtt volt, hisz a halottakra való emlékezés napját a koreai családok hagyományosan együtt ünneplik. Mesébe illő környezetbe csöppentem, hegyek között gyors folyású patakok körül, rizsföldek mellett egy tradicionális hanok házban találtam magam. Minden pillanat izgalmas volt, hisz először jártam Koreában, s először találkoztam a koreai családdal. Ebben az izgatottságban ünnepeltem, vagy leglábbis probáltam követni az eseményket.

_MG_9747_20120929_janos_kim.jpg

A cshuszok második napján a koreai családom egy kis sétára invitált a közeli hegyekbe. Igy kerültem a Cheongnyangsa templomhoz, amely a meseszerű világ egy magasabb lépcsőfoka volt. Az erdő mélyén, a hirtelen magasodó hegyek között megbúvó templomot Wonhyo (원효) 663-ban építette, Munmu király (문무왕) harmadik évében (Silla királyság idjében). A helyválasztás a buddhista templomoknál sosem véletlen, sőt kifejezetten tudatos. A templomot körülvevő tizenkét hegycsúcs egy lótuszvirágot formál, melynek közepén található a Cheongnyangsa. A templom és környezete fontos történelmi és buddhista zarándokhely, igy hétvégente, s főleg a nyári időszakban sok a koreai turista.

IMG_1647_20160507_janos_kim

 

A templom a szülői házhoz való közelsége miatt, illetve a Koreával való kapcsolatomnak korai állomásaként számomra jó és meghatározó emlék. Amikor arra járok, nemcsak a szülők házat, hanem a hegyek közé rejtett templomot is meglátogatom. A környék garantáltan lenyűgöző: akik Korea szívébe, Bonghva közelébe keverednek, azoknak szinte kötelező a Cheongnyangsa templomhoz való felmászás. Elérhető a „Temple Stay” lehetőség is, utazás előtt pedig érdemes az aktuális programokról informálódni. A templomon túl magasabbra is lehet menni, ahonnan pazar a kilátás a környező hegyekre és falvakra.

_MG_9787_20120929_janos_kim

Kim János

Cim:

Bukgok-ri, Myeongho-myeon, Bonghwa-gun, Gyeongsangbuk-do

경상북도 봉화군 명호면 청량산길 199-152

Honlap:

www.cheongryangsa.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük