52 új eset, 156 koronavírusos megbetegedés Dél-Koreában

A betegek száma három nap alatt gyakorlatilag megháromszorozódott.

A COVID-19 betegséggel megfertőzött személyek száma elérte a 156-ot. A legtöbb eset a délkeleti Tegu (Daegu) városában található egyik vallási közösséghez köthető vissza. A hatóságok szerint az 52 új beteg közül 41 Teguban és Észak-Kjongszang (North Gyeongsang) területén él, míg Szöulban három esetről számoltak be. Ezen felül több más tartomány is jelentett 1-1 esetet, ez pedig arra utal, hogy a betegség helyi szinten és gyorsan terjed.

Egy, a tegui vallási közösséghez kapcsolható 61 éves nőt csak „szuper terjesztőként” (super spreader) neveznek, miután február 9-én és 16-án is részt vett a templomi szertartásokon, miközben ekkor már hordozta a betegséget. Szakértők szerint a helyzet azért különösen is veszélyes Dél-Koreában, mert a betegség közösségen belül kezdett terjedni: ezeken a helyeken a tagok együtt esznek, isznak, együtt vesznek részt szertartásokon és közel élnek egymáshoz. Mivel a templomhoz körülbelül 1000 tag tartozik, lehetséges, hogy a szuper terjesztő sok embernek átadta, így a hatóságok most versenyt futnak az idővel: amennyiben nem tudják gyorsan karanténba helyezni az esetleges fertőzötteket, nagyot ugorhat a megbetegedettek száma.

A hangulat feszült az országon belül, ugyanis márciusban körülbelül 70,000 kínai diák fog visszatérni tanulmányai folytatása végett, és egyelőre úgy tűnik, hogy a koreai kormány nem tett megfelelő lépéseket az esetleges veszélyek megelőzése érdekében. Ehhez hozzájárul, hogy egy demokratikus országban sokkal nehezebb gyors lépéseket tenni, így Dél-Korea egy országos szintű járvánnyal nézhet szembe a közeljövőben.

Szerdán jelentették be az országban az első halálos esetet: egy 63 éves férfi vesztette életét, akinél a koronavírust csak halála után fedezték fel. A közlemény szerint a férfinél a korábbiak során tüdőgyulladásra utaló jeleket vettek észre.

UPDATE: Magyar idő szerint reggel 8-kor még 156 betegről számoltak be a napilapok. A szám időközben 206-ra növekedett. Mun elnök „nagyon súlyosnak” nevezte a szituációt, elsősorban a fertőzött közösségek helyzetére utalva.

(Forrás 1,2)

Fotó: Voice of America

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük