Az észak-koreai kormány új taktikával tartatja be a cenzúrát

Beszámolók szerint az észak-koreai rezsim által a Sinüidzsuba (신의주) kiküldött műveleti csapatok szokatlan szabályokat követnek, mikor számítógépeket koboznak el.

Popular media players for watching foreign content in North Korea (left, notel; right, mp4 player
Észak-Koreában népszerű eszközök külföldi tartalom nézéséhez. Forrás: DailyNK

A kormány által kiküldött csapatokat a cenzúra betartatására szervezik, tartományi szinten, de akár a Párt is hozhat létre ilyet. Feladatuk, hogy kiirtsanak mindenféle viselkedést, ami a rezsim szocialista alapjait és stabilitását fenyegetné.

A Legfelsőbb Népgyűlés választási időszaka alatt ezek a csapatok házkutatásokat tartottak, hogy dél-koreai drámákat néző emberekre csaphassanak le. Nem igazán voltak fenntartásaik, gyakran ok nélkül koboztak el számítógépeket és azokat csak óvadék megfizetése után kaphatták vissza a tulajdonosok. Nem csak a nyilvánvalóan tiltott dél-koreai filmek miatt csaptak le, hanem a kínai filmek miatt is. Úgy tűnik, a beszélt szavak megengedettek, de az írottak nem.

Más szóval, a szinkronizált kínai filmekkel nincs bajuk, de ezúttal még a kínai filmek esetében is – ami egyébként nem szokott cenzúra hatálya alá esni – ha az feliratos és a színészek kínaiul beszélnek, azt elkobozzák.

Illegális filmeket keresve, a DailyNK egyik forrásának is bementek a házába és elkobozták a fia számítógépét, mondván, hogy feliratos filmet találtak rajta.

Akik lebuktak, azok ügyében nyomozás indult, végül 900-1000 kínai jüan (RMB) közötti összeget kellett fizetniük, ami egy számítógép árának kb. egyharmada. Tisztázatlan, hogy ennek a nemrégiben lezajlott kemény fellépésnek mi az oka, helyi szintű korrupció-e, vagy felsőbb utasítás, mindenesetre sokan gondolják úgy, hogy kizárólag az anyagi haszonszerzés a célja.

Forrás:DailyNK<a

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük