Cheonggye patak- Korea 365

Kim János sorozatának legújabb epizódjában a Szöulban található „leaszfaltozott folyó” kerül bemutatásra. 

_MG_6182_20121015_janos_kim

Szöul belvárosában, a Cheonggye (청계) plázától induló részben mesterséges patak közkedvelt sétálóhely és turistacélpont. A meder két oldalán kialakított járdák gyakorlatilag az egész évben különféle rendzvenyeknek, fesztiváloknak adnak otthont. A legismertebb rendezvény talán a november elejétől november közepéig tartó Lámpás Fesztivál. A fesztivál bár turistaszezonon kívül esik, mégis nagy a látogatottsága és kedveltsége a külföldiek részéről.

IMG_6255_20141111_janos_kim.jpgA Cheonggye patak története messzire nyúlik, Csoszon idejében ugyanis vízelvezetőként szolgált, ekkoriban pedig nyílt pataknak nevezték. Rendszeresen karbantartották, két partját pedig hidakkal kötöttek össze. Ekkortájt elsődleges funkciója a vízelvezetés volt. A környéken élő emberek mindennapjaihoz nagy szükség volt a patakra. A koreai háború után a patak környékére visszatérő sokaság nem igazán tartotta karban a patakot és annak környezetét. Ennek következtében rendkívüli módon elszemetesedett. Az akkori városvezetés a vízelvezető autópályával való letakarása mellett döntött. Dél-Korea fővárosának rendkívül gyors növekedése és hirtelen megnövekedett népessége azonban újabb kihívások elé állította a városvezetését, hisz a levegő romlása, illetve a zöldterületek hiánya miatt az életkörülmények még talán ma sem megfelelőek.

2003 júliusában Szöul polgármestere, I Mjongbak (Lee Myung-bak, 이명박) az autópálya lebontása és egy zöldfolyosó létrehozása mellett döntött. Szöul elsősemberének döntését rendkivűl negativan és kiritikusan fogadták, hisz a belváros teljes közlekedésének az átalakításával járt a Cheonggye patakot takaró autópálya eltávolítása. Az idő múlása persze egyértelművé tette, hogy az akkori döntés és patak 10 kilométeres szakaszának helyreállítása nagyon jó ötlet volt. Mivel már az autópályává való átépítése során a patak nagyrészt kiszáradt, így napjainkban Han folyóból napi százhúszezer liter vizet pumpálnak annak medrébe.

IMG_7515_20150917_janos_kim.jpgSzöult kettészelő zöldterület számomra napi látványosság volt, hisz két évig a munkahelyem a Csonggak (Jonggak Station, 종각역) állomáson volt, közvetlenül a patak mellett. Igy persze erősebbek az emlékek és a kötödések, részben ezért, részben pedig mert egy alkalommal végigsétáltam a közel 10 kilométeres jól kiépített szakaszt. Bár a belvárosi rész nagy népszerűségnek örvend, nekem mégis a távolabbi pontjai tetszettek jobban, például a Cheonggyecheon Múzeum környéke. A múzeumba érdemes betérni, hisz nagyon jól láttatják, miből, mikor és mivé vált a város arculatát ma erősen meghatározó Cheonggye patak.

IMG_8862-HDR_20140815_janos_kim.jpg

Cheonggyecheon Múzeum (청계천박물관)
530, Cheonggyecheon-ro, Seongdong-gu, Seoul

서울특별시 성동구 청계천로 530 (마장동)

Honlap:

http://cgcmeng.museum.seoul.kr/cgcmeng/index.do

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük