Észak-Koreában új ötéves terv készül

Az észak-koreai hatóságok a jövő januárban tartandó 8. pártkongresszus előtt új nemzeti gazdaságfejlesztési célú ötéves tervben javasolandó célok és politikai szlogenek tervezésével foglalatoskodnak, közben a főbb végrehajtó szervek a különféle vállalkozások teljesítési mutatóit ellenőrzik, és részletesen elemzik a valós termelési mennyiségeket.

Kim Dzsong Ün a Koreai Munkapárt 7. Központi Bizottságának 6. plenáris ülésén augusztusban, ahol elismerte a nemzetgazdaság hiányosságait és új ötéves gazdaságfejlesztési tervet ígért a jövő évi gyűlésre. Forrás DailyNK

Egy DailyNK-nak nyilatkozó phenjani forrás szerint a Kabinet és a Központi Szakértői Szervezet munkásai járkálnak a gyárakban, kombinátokban és vizsgálgatják a javasolt célokat és terveket.

Kim Dzsong Ün a Munkapárt augusztusi plenáris ülésén a nemzeti gazdasági célok hiányát tudomásul vette és bejelentette, hogy a 8. Pártgyűlésen új ötéves gazdaságfejlesztési tervre tesz majd javaslatot, tekintettel az egyes vállalatok termelési kapacitására.

A forrás szerint a „80 napos csata” nevű gazdasági kampány kezdetekor a Párt meghagyta a tisztviselőknek, hogy ne üres szavakat mondjanak, hanem figyeljenek a munkásokra és ez látszódjon a Párt politikáján is.

Szerinte mivel a párthivatalnokok is megerősítették, hogy nagyra nőtt a Párt céljai és a valós termelési adatok közötti rés, a jövő évi Pártkongresszuson a vállalatok és a munkások szerepe majd előtérbe.

Sőt, mivel a Párt képtelen volt revitalizálni a népgazdaságot, ezentúl az alsóbb szinteken lévő vállalatok és munkások lesznek felelősek a cél eléréséért.

A helyzetet a koronavírus-járvány is súlyosbítja, ugyanis a határok lezárása és a csempészet betiltása miatti elégedetlenség is egyre nő.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük