Kivégzéssel fenyegetik a fosztogató katonákat

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsong-ün (김정은; Kim Jong-un) a jelentések szerint parancsot adott, hogy végezzék ki azokat a katonákat, akiket rajtakapnak, hogy a lakosságtól lopnak, mivel a közhangulat megingott a fosztogató katonák miatt, akik folyamatosan kifosztják a lakosság élelmiszer-tartalékait az áradás sújtotta Észak-Hamgyeong tartományban.

A Daily NK egy forrása jelentette október 19-én, hogy a lakosokat inkább az foglalkoztatja, hogy távol tartsák a katonákat és nem az, hogy az otthonaik helyreállításával törődjenek, mert a lakóházak helyreállítására kiküldött katonák rendszeresen lopnak tőlük. Ezekre a fejleményekre válaszul Kim Dzsong-ün parancsba adta, hogy „aki a lakosság tulajdonára teszi a kezét a helyreállítási munkálatok alatt, azonnal végezzék ki”, mondta a forrás.

Észak-Koreában az elégtelen kormányzati ellátás miatt a katonáknál általános gyakorlattá vált, hogy élelmiszert és ellátmányt lopjanak az egyszerű polgároktól. A rezsim az 1990-s évek közepén bekövetkezett óriási éhínség és az azt követő gazdasági válság óta, amit Észak-Koreában „Keserves Menetelésnek (고난의 행군; Arduous March)” neveznek, képtelen megfelelően ellátni a hadsereget.

Még a rohamcsapatok, amelyeket olyan katasztrófa-elhárítási munkálatokra mozgósítanak, mint földcsuszamlások és áradások, sincsenek megfelelően ellátva olyan alapvető szükségletekkel, mint az élelem. Ennek eredményeképp megszokottá vált, hogy a katonák behatolnak a közeli falvakba és élelmiszert lopnak a lakosoktól, néha olyan alapélelmiszerekkel is beérik, mint a szójabab paszta, amit az emberek konyháiból lopnak el. A lakosok alig, vagy egyáltalán semmit sem tesznek a fosztogatás ellen, félve a katonák agressziójától.

„Úgy tűnik, Kim Dzsong-ün abban a reményben rendelete el ezt a  parancsot, hogy a kapcsolat a lakosság és a hadsereg között nem romlik majd tovább a katonák által elkövetett bűncselekmények miatt. Továbbá az is valószínű, hogy a rezsim nem akarta, hogy a katonák viselkedésére fény derüljön, miközben nemzetközi (humanitárius) szervezetek vannak jelen az áradás sújtotta térségben.”, magyarázta a forrás.

Bár a széleskörű katonai fosztogatás csökkent, a rablások még mindig folytatódnak a régióban. „A lakosok éreztek egy kis megkönnyebbülést a rendelet után, de az éjszakákat még mindig a földjeiket őrizve töltik, mivel a kukoricát és más, betakarítás előtti állapotban lévő terményeket éjszakánként lopkodják.”, mondta  forrás, hozzátéve, hogy a közelmúlt tapasztalatai miatt valószínűleg a parancs ellenére is csak kevesen fogják abbahagyni az őrködést.

A helyzetet tovább súlyosbítja az erőszakos mozgósítás az áradás által sújtott területekre, ahol a lakosokat gyakran lehet látni, ahogy az ebédszünetekben alszanak a súlyos fáradtság miatt. „Az embereket teljesen kimeríti ezeken a területeken a munka napközben, éjszaka pedig nem pihenhetnek, mert a földjeiket kell őrizniük.”

A problémára való tekintettel sokan vitáznak, hogy az élelmiszer biztosítása-e a fontosabb, vagy hogy rablásért lelőjenek valakit. Mivel az élelmiszerhiány a probléma fő forrása az áradás sújtotta területen, hiábavalónak tűnik megpróbálni megszüntetni a lopást, ha a katonák éheznek.

Egy másik észak-hamgyeongi forrás mondta: ” A lakosok, akik még mindig az áradás okozta emlékek miatt gyötrődnek, most a jövő évi megélhetésük miatt aggódnak. Tekintve a helyzetet, a rezsim kötelessége az lenne, hogy a rendszeres élelmiszer-ellátásra összpontosítson, ne pedig a szűklátókörű propaganda-hadjáratokra.”

via (DailyNK)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük