Észak-Korea lesújt a kínai mobiltelefon-használókra, hogy megakadályozza a szökéseket

Az észak-koreai hatóságok elrendelték, hogy az Államvédelmi Osztály (State Security Department) gyűjtse össze a kínai mobiltelefont használókat a határ menti területeken, hogy megakadályozza a tömeges dezertálásokat. Ezért most biztonsági emberek fogtak össze jelfelderítő egységekkel Észak-Hamgyeong tartományban, egy összevont letartóztatási művelet során.

„Október elején parancsot adtak ki, hogy tartóztassanak le minden egyes kínai mobiltelefon-használó embert. Ezt követően, mozgósították a tartományi biztonsági szolgálat embereit és a jelfogó egységeket.” mondta egy észak-hamgyeongi forrás október 11-én.

„Az Államvédelmi Osztály 10 műveleti egységet állított szolgálatba, amelyek mindegyike 3 ügynökből  áll és 24 órás váltásban dolgoznak a saját járműveikben (amelyek jelkövető eszközökkel vannak felszerelve). Húszas- és harmincas éveikben lévő fiatal ügynökök gyorsan lecsapnak az adott helyszínekre, miután a jelfogók használatával meghatározzák a hívók pontos helyzetét.”

Több észak-hamgyeongi forrás is megerősítette ezt az információt.
Ezeket az intézkedéseket valószínűleg a tömeges dezertálási kísérletek megakadályozására hozták létre, miután az áradás megrongálta a határőrposztokat. A dezertálásokat gyakran a kínai oldalra, az ottani embereknek indított hívással szervezik.

Az északi biztonságiak sok esetben egyszerűen letartóztatják az embereket puszta megfigyelés helyett. Félelmet akarnak kiváltani azzal, hogy példát statuálnak a mobiltelefon-használókból.

„Modern eszközökkel felszerelt ügynökök járőröznek még a szomszédos falvak határain is és a műveletek első napján öt felhasználót tartóztattak le”, mondta a forrás. „A lakosok félnek, mondván, ezek az emberek nagyon ijesztőek”.

Azt is hozzátette, hogy a légkör még feszültebb lett, mert bejelentették az Államvédelmi Osztálynak, hogy az ügynököket a letartóztatási teljesítményük alapján fogják mérni. Ami azt illeti, a lakosság olyan feszült, hogy sokan gondosan műanyagba csomagolva ássák el vagy égetik el a telefonjaikat.

Kim Jong-un (김정은; Kim Dzsong-ün) nemrég parancsba adta, hogy azokat, akik mobiltelefont használnak, árulásért büntessék meg, hogy így előzze meg a dezertálásokat. Bár az ilyen cselekedetekért kiszabott büntetések nem hozták meg a kívánt eredményt, ugyanis kenőpénzért cserébe rendszeresen elnézték az ilyen eseteket.

A forrás megemlítette, hogy ezúttal más területekről is küldtek biztonságiakat, hogy megelőzzék az ilyen jellegű korrupciót. A cél az, hogy az ügynökök egymást is megfigyeljék és lehetőleg megbüntessék azokat, akik nem hajtanak végre elegendő számú letartóztatást.

” A szolgálatba helyezett ügynököket előre figyelmeztették, hogy ‘ne vakítsa el őket a kenőpénz'” tette hozzá a forrás. ” Ha a megfigyelés és letartóztatás a jelenlegi ütemben folytatódik, a kínai mobiltelefont használók száma 90%-a el fog tűnni.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük