Népszámlálást tartanak az áradás sújtotta régiókban a szökések megelőzésére

Az észak-koreai hatóságok nyomozást indítottak a lakossági jegyzékek alapján Észak-Hamgyeong tartományban,a mit idén szeptemberben hatalmas áradás sújtott. Az intézkedést a helyi lakosok szökésére adott válaszlépésként értelmezik, mert a szögesdrótkerítés a határon megsérült vagy megsemmisült.

Október 31-én egy észak-hamgyeongi forrás szerint a Népbiztonsági Minisztérium (rendőrség) elkezdett nyomozni a helyi lakosság között, hogy kiderítsék, kik haltak meg, vagy tűntek el.

„Yeonsa megyében sokan eltűntek az áradásban és néhányan, akik a legtöbb holmijukat a házakban, tanyákon hagyták, más területeken élő rokonaikhoz költöztek. Úgy tűnik, a jelenlegi nyomozás a lakossági jegyzékekkel kapcsolatban arra irányul, hogy kiderítsék, hogy akik eltűntek az áradásokban, azok valóban meghaltak-e, vagy pedig elmenekültek az országból.” mondta.

A forrás szerint azok után is nyomoznak, akik más megyékben élő rokonaikhoz mentek. Minden egyes lakószövetség feje végigjárja a házakat, hogy a lakosok számát ellenőrizze. Azonban az információgyűjtés aligha lesz sikeres, az eltűnt és elköltözött emberek nagy száma miatt.

„Vannak esetek, mikor embereket nyilvánít halottnak a Népbiztonsági Minisztérium, vagy a körzeti iroda bizonyíték hiányában, bár a család még mindig próbálja kideríteni a hiányzó családtag hollétét.
Néhány lakos, akik feltételezése szerint már elmenekültek az áradás alatt, éppenséggel rokonoknál tartózkodnak. Gyakorlatilag leheteletlen lesz iylen sok embert lenyomozni.”

Ezt figyelembe véve, a nyomozás el valószínűleg akarja bátortalanítani az országból menekülésre készülőket, nem pedig azonosítani az eltűnt vagy halott embereket. A hatóságok meg akarják előzni a téli menekülési hullámot, mikor a folyó befagy.

„A lakosok közt az a hír járja, hogy a Népbiztonsági Minisztérium hivatalnokai kétségbeesve járkálnak körbe, mert a szögesdrótkerítés megsemmisülése miatt nem lesznek képese megakadályozni az emberek szökési szándékát.” – mondta egy másik forrás Észak-Hamgyeong tartományban.

„Néhányan, akik a szökést fontolgatták, az áradást követően kihasználták, hogy eltűntként, vagy halottként tartják őket számon az azonosíthatatlanságig károsodott holttestek nagy száma miatt.”

Eközben úgy hírlik, befejeződött néhány új ház építése az észak-hamgyeongi Yeonsa megyében.

via ( DailyNK )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük