Nemzetgyűlési választás Dél-Koreában

Dél-Koreában zajlik a szavazás a nemzetgyűlési választásokon, amelyek eldönthetik, hogy Jun Szog Jol dél-koreai elnök a hivatali idejéből hátralévő három évben a törvényhozás támogatásával tudja-e majd előrevinni a programját, vagy sem – jelentette a Yonhap hírügynökség. A szavazás helyi idő szerint reggel 6 órakor kezdődött és helyi idő szerint 18 óráig tart országszerte 14 259 szavazóhelyiségben a dél-koreai Nemzeti Választási Bizottság szerint.

A múlt héten lebonyolított előrehozott szavazás után valamivel több mint 30 millió ember jogosult arra, hogy leadja szavazatát a fő voksoláson. Dél-Koreában az emberek döntenek arról, hogy kik üljenek be a 300 fős nemzetgyűlésbe, amelynek 254 tagját a helyi körzetekben közvetlen szavazással választják meg, a többi 46-ot pedig pártok támogatottsága alapján osztják ki – számolt be az Al Jazeera. Dél-Koreában az emberek érdeklődést mutattak az idei választások iránt, hiszen a pénteken és szombaton tartott előrehozott szavazáson rekordot jelentő 31,28%-os részvételi arányt regisztráltak. Amióta Dél-Korea 2014-ben bevezette a rendszert, ez az első alkalom, hogy az előrehozott szavazás részvételi aránya az általános választásokon meghaladja a 30 százalékot. Helyi idő szerint reggel 9 óráig mintegy 3,07 millió választópolgár, vagyis a jogosultak 6,9 százaléka adta le voksát, ami 1,1 százalékponttal alacsonyabb a négy évvel ezelőtti választásokon mért megfelelő számnál – közölte a dél-koreai nemzeti választási bizottság.

A Polgári Erő Pártja (PEP, 국민의힘) támogatásra szólította fel a választókat, hangsúlyozva, hogy a Jun-kormány az elmúlt két évben az ellenzék ellenőrzése alatt álló, nem együttműködő nemzetgyűlés miatt nem tudott megfelelően előrehaladni reformprogramjában. A fő ellenzéki Demokrata Párt (DP) arra szólította fel az embereket, hogy szigorúan ítélkezzenek az általuk „inkompetensnek” nevezett Jun-kormányzat felett. A DP azzal vádolta a PEP-t, hogy az elmúlt két évben súlyosan rontotta a gazdaság és az emberek megélhetésének helyzetét, és egy sor vitás kérdést rosszul kezelt.

A korábbi felmérésekből kiderült, hogy a DP jelöltjei számos körzetben megelőzték a PEP jelöltjeit, még az ország délkeleti, konzervatív régióiban is. Az emberek támogatását élvezi az Újjáépítő Korea Párt is, amelyet a botrányba keveredett volt igazságügyi miniszter, Cso Guk indított el. A választások előestéjén, mielőtt részt vett volna egy meghallgatáson a szöuli központi kerületi bíróságon az állítása szerint koholt korrupciós vádak miatt, a DP vezetője, I Dzse Mjong azt mondta: „Kérem, szavazzanak, hogy megakadályozzák, a népet eláruló politikai erő parlamenti többséghez jutását”. Ha az ellenzéki blokk több mint 200 mandátumot szerez a 300 tagú nemzetgyűlésben, az kétharmados többséghez juttatná az ellenzéki pártokat, amely elég erős lenne ahhoz, hogy felülbírálják az elnöki vétót, és akár vádat is emeljenek a dél-koreai elnök ellen.

A választások előestéjén Han Dong Hun, a Polgári Erő vezetője azt mondta: „Kérem, adjanak nekünk legalább annyi mandátumot, amennyivel sakkban tudjuk tartani ezt az erkölcstelen és szégyentelen ellenzéket. A választások napján elsöprő támogatásra van szükség, hogy megakadályozzuk, hogy a Koreai Köztársaság a hanyatlás állapotába kerüljön” – tette hozzá. Egyes megfigyelők szerint a DP nem számíthat könnyed győzelemre, mivel a média által „félénknek” nevezett konzervatív szavazók a sürgősség érzetétől hajtva nagy számban járulhatnak a szavazatok leadásához – jelentette a Yonhap hírügynökség.

Az előrehozott szavazás rekordmagas részvételi aránya miatt a végső részvételi arány meghaladhatja a 70 százalékot is. A 2020-ban tartott általános választásokon a részvételi arány 66,2 százalék volt. Megfigyelők a 48 szöuli választókerületet nevezték a választás kimenetelét meghatározó elsődleges csatatérnek, mivel az adatok szerint a szöuli eredmények gyakran tükrözik az általános választási eredményeket – olvasható a jelentésben.

A figyelem középpontjában az is áll, hogy az újonnan létrehozott kisebb pártok, mint az I Nag Jon volt dél-koreai miniszterelnök által alapított Új Jövő Párt, a Cso által vezetett Újjáépítő Korea Párt és a megbuktatott volt Polgári Erő-vezető, I Dzsun Szok által vezetett Új Reform Párt hány mandátumot szereznek a szavazásokon. Az exit pollok helyi idő szerint 18:30-tól lesznek elérhetők.

(via dtNext.in)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük