Dél-Korea fellőtte második katonai kémműholdját

Dél-Korea sikeresen pályára állította második katonai kémműholdját, néhány nappal azután, hogy Észak-Korea megerősítette, hogy idén több felderítő műholdat is fel akar bocsátani. A koreaiak tavaly indították el az első szatelliteket: Észak-Korea novemberben, Dél-Korea pedig decemberben, kiélezett ellenségeskedés közepette.

Mindkét állam célja, hogy növeljék a másik fél elleni megfigyelési, és saját rakétatámadási képességeiket. Dél-Korea második kémműholdját helyi idő szerint vasárnap este – Szöulban hétfő reggel – indították a floridai Kennedy Űrközpontból. A dél-koreai védelmi minisztérium megerősítette, hogy a műhold pályára állt és kommunikált egy tengerentúli földi állomással, miután levált a rakétáról.

„A második katonai kémműhold sikeres felbocsátásával hadseregünk további független megfigyelési képességre tett szert” – mondta újságíróknak Cson Ha Gju védelmi minisztériumi szóvivő, utalva a hadsereg megelőző rakétacsapás képességére. A SpaceX-szel kötött szerződés értelmében Dél-Korea 2025-ig öt kémműholdat indítana. Dél-Korea első kémműhold-indítása december 1-jén történt a kaliforniai Vandenberg űrrepülőtérről.

Dél-Korea 2022-ben, a világ 10. olyan országaként, amely saját technológiával sikeresen indított műholdat, egy saját fejlesztésű rakétával állított pályára egy úgynevezett „teljesítménymegfigyelő műholdat”. Szakértők szerint azonban gazdaságos a SpaceX rakétájával kémszatellitet indítani, és Dél-Koreának több indításra van szüksége a rakéta megbízhatóságának biztosításához. Észak-Koreának szintén célja saját űralapú megfigyelőhálózatot szerezni, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea által rá nézve jelentett vélt katonai fenyegetésekkel szembenézzen.

A korábbi két sikertelen indítás után Észak-Korea 2023. november 21-én állította pályára a Malligjong-1 kémműholdat. Észak-Korea azóta közölte, hogy műholdja űrfelvételeket sugárzott, amelyeken az Egyesült Államok és Dél-Korea kulcsfontosságú helyszínei, köztük a Fehér Ház és a Pentagon is láthatóak. De ezekből a műholdfelvételekből nem adott ki semmit, és külföldi szakértők kételkednek abban, hogy az észak-koreai műhold katonai célzattal hasznosítható képeket tud-e továbbítani. Március 31-én Pak Gjong Szu, az észak-koreai Nemzeti Űrtani és Űrtechnológiai Igazgatóság főigazgató-helyettese azt mondta, hogy Észak-Korea várhatóan még több felderítő műholdat indít az idén. Egy december végi kulcsfontosságú politikai konferencián Kim Dzsong Ün észak-koreai vezető úgy nyilatkozott, hogy 2024-ben további három katonai kémműholdat bocsát fel.

Sin Von Sik dél-koreai védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy Észak-Korea valószínűleg hamarosan végrehajtja második kémműhold-indítását, hogy megünnepelje az államalapító Kim Ir Szen közelgő április 15-i születésnapját. Sin elmondta, hogy technikai okok miatt még mindig lehetséges, hogy Phenjan később hajtja végre a kilövést. Az ENSZ megtiltotta Észak-Koreának, hogy műholdfelbocsátást hajtson végre, mivel azt nagy hatótávolságú rakétatechnológiájának álcázott tesztjének tekinti.

Észak-Korea novemberi műholdindítása elmélyítette a feszültséget a Koreai-félszigeten, mindkét Korea lépéseket tett a katonai feszültség csökkentéséről szóló 2018-as megállapodásuk megszegésére. Az elmúlt években Észak-Korea provokatív rakétakísérletek sorozatát hajtotta végre fegyverarzenáljának modernizálása és bővítése érdekében, ami arra késztette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy válaszul megerősítsék katonai gyakorlatukat. Szakértők szerint Észak-Korea valószínűleg úgy véli, hogy a kibővített fegyverarzenál növelné befolyását az Egyesült Államokkal folytatott jövőbeli diplomáciai kapcsolatokban.

(via Military)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük