Vietnam megosztaná gazdaságfejlesztési tapasztalatait Észak-Koreával

Phạm Bình Minh és Ri Jongho tárgyalás közben. Forrás: Yonhap

Nemrégiben felmerült a lehetősége annak, hogy a soron következő Észak-Koreával kapcsolatos tárgyalásokat Svédországban folytathatják, úgy tűnik azonban, hogy változott a helyszín, és Vietnam rendezi majd meg a következő csúcsot.

Kim Dzsongün közelgő vietnami látogatását megelőzően Vietnam külügyminisztere (és egyben alelnöke is), Phạm Bình Minh február 12-én Észak-Koreába látogatott, ahol bejelentette, hogy „előkészületeket tettek arra, hogy megosszák gazdaságfejlesztési tapasztalataikat Észak-Koreával”.

Min elnök 13-i phjongjangi (phenjani) találkozón Ri Szujong (리수용)-nak, aki a Munkapárt Központi Bizottságának nemzetközi ügyekért felelős alelnöke és Ri Jongho (리용호)-nak, Észak-Korea külügyminiszterének nyilatkozta, hogy „Ha Észak-Korea kérné, Vietnam késze áll arra, hogy megossza tapasztalatait az országépítéssel, társadalmi-gazdasági fejlesztésekkel és a nemzetközi integrációval kapcsolatban”

 
Ez legvalószínűbben a Vietnamban bevezetett megreformált, nyitott gazdasági modell, a Đổi Mới (renováció) „know-how”-jának, módszereinek megosztását jelenti. Ez egy felülről lefelé irányuló gazdasági reformprogram volt, amely Vietnam stagnáló parasztgazdaságát nagyon rövid idő alatt egy élénk, piacközpontú, kapitalista rendszerré változtatta.

Min elnök a 27-28-án a vietnami Hanoiban tartandó második, USA-KNDK csúcstalálkozóra érkező Kim Dzsongün látogatásának időrendjét és protokollját megvitatni ment 12-én 3 napos látogatásra Észak-Koreába.
Azt is hozzátette, hogy Vietnam Észak-Koreával kapcsolatban a mindkét fél érdekét szolgáló területeken az együttműködés és cserék előmozdítására törekszik. Szerinte Vietnam támogatja a Koreai-félsziget biztonságára és stabilitására irányuló tárgyalásokat, és azok folyamatában részt kíván venni. 
Min a Ri Szujonggal való személyes találkozón átadta Kim Dzsongünnek Nguyễn Phú Trọng, Vietnam elnökének és a vietnami Kommunista Párt főtitkárának újévi üdvözletét. Majd Ri Jongho is kifejezte abbéli reményét, hogy a közeljövőben ellátogathat Vietnamba.
Vietnam és Észak-Korea 2020-ban ünnepli majd a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 70. évfordulóját.
Forrás: Yonhap News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük