Ügyvezetővé szeretnél válni Dél-Koreában? Legyél férfi!

Persze a helyzet nem ennyire tragikus, de egy nemrég készült felmérés szerint Dél-Korea 30 legnagyobb vállalatánál az ügyvezetői pozíciók 95.7 százalékát férfiak töltik be.

A felmérés 30 vállalat közel 3000 ügyvezetői pozícióját vizsgálta, ami tovább erősíti az érzést, hogy a dél-koreai társadalom patriarchális alapjai nem változtak meg.

Az ügyvezetők több, mint 70 százaléka az ötvenes éveiben jár, 21 százaléka pedig 50 évnél fiatalabb. Az biztos, hogy a fiatalok nem könnyen tölthetnek be vezetői pozíciókat, ugyanis a 30 évet el nem érő ügyvezetők száma 9 volt, tehát 0.3 százalék. Ők a Samsung Electronics, SK Telecom, Celltrion, Hyundai Heavy Industries, Korea Zinc és Netmarble cégeknél tevékenykednek.

Érdekes, hogy a magas pozíciókba való jutáshoz sokat hozzáadnak a külföldön szerzett bizonyítványok – ugyanis minden negyedik ügyvezető külföldi felsőoktatási intézményben tanult. A hazai egyetemek terén a Szöuli Nemzeti Egyetem, a Yonsei Egyetem, illetve a Korea Egyetem szolgáltatták a legtöbb cégvezetőt.

Vajon mikor érkezik a női hullám a dél-koreai társadalomban?

(Korea Times)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük