Észak-Korea és Kína megállapodást kötött a feszültség csökkentése érdekében

A két ország azután írta alá a megállapodást, hogy több határincidens is történt észak-koreai határőrök és kínai állampolgárok között.

Egy kínai diplomata szerint Kína kezdeményezte az egyeztetést az észak-koreai féllel, hogy megvédjék állampolgáraikat és szeptember 10-én a Kínában lévő észak-koreai nagykövetségen megállapodtak a meghozandó intézkedésekről.

A megállapodás értelmében Kína a háromszorosára emeli az országba (Észak-Korea felől) belépő árucikkek vámját, ha az észak-koreai határőrök „válogatás nélkül” és „felelőtlenül” kínai állampolgárokra lőnek vagy megölik őket. A szerződés 1 200 000 jüan összegű (kb. 54 800 000 forint) kártérítés megfizetésére kötelezi Észak-Koreát, mely egy ilyen lövöldözés áldozatának fizetendő.

Szeptember 11-én az Állambiztonsági Minisztérium és a Vezérkar utasította az észak-Koreai határőrságet, hogy tegyenek eleget a megállapodásnak és tartózkodjanak az észak-koreai területre lépő kínai állampolgárok lelövésétől.

Észak-koreai rendelkezés, a határátlépőket feltétel nélkül lelőhették. Forrás: DailyNK

Idén tavasztól egészen a múlt hónapig észak-koreai katonák több kínait meglőttek vagy megöltek, azonban Észak-Korea nem kért megfelelően bocsánatot, így a kínai kormány javasolta ezen megegyezés létrejöttét a polgárai megvédésére.

Ugyanakkor a megegyezés ellenére nem valószínű, hogy Észak-Korea a közeljövőben ismét megnyitná a határt Kína felé.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük