Észak-Korea Kínától való kereskedelmi függése az ötszörösére nőtt

Az adatok szerint Észak-Korea hagyományos szövetségesétől, Kínától való függése majdnem ötszörösére nőtt 2001 óta, kiemelve Peking kulcsfontosságú szerepét a készpénzhiányos rezsim ellen kivetett nemzetközi szankciók enyhítésében.

Kína részaránya Észak-Korea külkereskedelmében tavaly 91.8%-ra emelkedett, szemben a 2001-es 17.3%-al,a Korean International Trade Association(KITA) jelentése szerint.

Dél-Korea, mely egykor Észak-Korea második legnagyobb kereskedelmi partnere volt, egyáltalán nem kereskedett Északkal a 2017-2018 közti időszakban a közös keszongi (개성) ipari park 2016-os bezárása és a rezsim elleni globális szankciók erősödése óta.

A határ északi oldalán álló közös keszongi ipari komplexum egy dél-koreai őrposztból. 2019.02.08. Via Yonhap

A jelentés szerint az Észak-Korea és Kína közti kereskedelem drasztikusan megugrott 2010 után, mikor Dél-Koreával való minden kereskedés megszűnt a keszongi komplexum kivételével.

A keszongi létesítmény bezárása után a KNDK és Kína közti kereskedelem tovább növekedett, így Kína jelenleg az északi külkereskedelem 90 százalékáért felel.

A Korea-közi árucsere legnagyobb része megszűnt 2010 májusában, mikor Szöul kemény gazdasági szankciókat vetett be Phenjan (평양) ellen, miután az megtorpedózott egy déli hadihajót, megölve 46 tengerészt.

Az észak-koreai katonai provokációkra válaszul bezárásra került a keszongi létesítmény, ezt követően pedig a már egyébként is csekély áruforgalom tovább zuhant, a jelek szerint arra kényszerítve Északot, hogy Kínával növelje a kereskedelmi cserét.

A KITA jelentése szerint 2001-ben Észak-Korea teljes kereskedelmének 30,1%-áért Japán felelt, ezt követte Kína 17,3%-al és Dél-Korea 8,8-cal. Múlt évben Kína került az első helyre, Oroszország és India 1,4 illetve 1,3%-al részesedett.

Forrás: YonhapNews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük