Alkotmánymódosítás Észak-Koreában

Észak-Koreában augusztus 29-én a fennállása óta 14. ciklusa alatt másodszor ülésezett a Legfelsőbb Népgyűlés, hogy újabb alkotmánymódosítást hajtsanak végre, melyben tovább bővítik Kim Dzsong Ün jogköreit, és megszilárdítják pozícióját, mint egy „normális ország vezetője” (정상국가 지도자)

A Legfelsőbb Népgyűlés augusztus 29-i ülése

Alig 4 hónap telt el azóta, hogy a 14. ciklus első ülésén áprilisban a Népgyűlés módosította az alkotmányt és Kim Dzsong Ünt az „ország képviselője”-ként nevezte meg.(국가대표)

Ezen az ülésen az alkotmány államszervezetre vonatkozó, 16-os cikkelyét módosították, mely módosítás főleg az Államügyi Bizottság és annak elnökének (mely tisztet Kim Dzsong Ün tölti be) feladatainak és jogköreinek bővítését jelenti.

Az észak-koreai állami média szerint Cshve Rjonghe (최룡해), a Legfelsőbb Népgyűlés Állandó Bizottságának elnöke a parlamenti beszédében tett kijelentése szerint az Államügyi Bizottság elnöke „a koreai nép minden polgárának közös akaratából a Legfelsőbb Népgyűlés által megválasztott személy és nem lesz választható jelölt a Legfelsőbb Népgyűlésbe” Tehát az alkotmány szerint az Államügyi Bizottság elnöke nem szerepel képviselőként.

Eddig a KNDK legfőbb vezetői egyben a Legfelsőbb Népgyűlés képviselői is voltak, és képviselőként vettek részt a Kabinet ülésein. Kim Dzsong Ün is így került be a 13. Népgyűlésbe képviselőként a 111-es számú Pektu-hegyi szavazókörből.

Azonban eddig példátlan módon az idén márciusban lezajlott 14. ciklus képviselőválasztásán a megválasztottak listáján nem volt rajta. Ez volt az első eset, hogy Észak-Korea legfőbb vezetője nem lett megválasztva és a megfigyelések szerint nagy esély volt a Kim Dzsong Ün pozícióját érintő jogszabály módosítására.

Majd az áprilisban megtartott 14. ciklus első ülésén valóban megtörtént az alkotmánymódosítás, de konkrét tartalma csak júliusban lett megismerhető a külföldi propagandamédia(대외선전매체) által (Észak-Koreának több médiája is van, mely külföldi célközönségnek közvetít). Az akkor nyilvánosságra hozott módosított alkotmányba bekerült kifejezés szerint az Államügyi Bizottság vezetője „az országot képviseli”, és így megerősítést nyert, hogy jogilag az Államügyi Bizottság elnöke (tkp. Kim Dzsong Ün) az állam feje.

És most a ciklus második ülésén Észak-Korea egyértelművé tette bel- és külföldön egyaránt, hogy Kim egy „normális ország vezetője”, azáltal, hogy a kiegészített alkotmány szerint az Államügyi Bizottság vezetője nem tölt be egyúttal képviselői tisztséget is.

Cshve Rjonghe az összefoglaló beszédében az alkotmánymódosítás tartalmát említve közölte, hogy „az államügyi bizottság elnöke névleg és gyakorlatban is az egész koreai nép akaratával és kívánságával összhangban jogilag is meg lett erősítve Pártunk, Államunk és Haderőnk vezetőjeként.”

Cshve Rjonghe beszédet mond.

Továbbá ezzel a módosítással az Államügyi Bizottság vezetője életbe léptethet a Legfelsőbb Népgyűlés felett álló törvényeket és rendeleteket. Ezenkívül a külföldi diplomaták kinevezése vagy visszahívása/elbocsátása is az Államügyi Bizottság vezetőjének hatásköre lett. A módosítás előtt ez a Legfelsőbb Népgyűlés Állandó Bizottságának vezetőjének hatáskörébe tartozott, de most teljes egészében Kim Dzsong Ün kezébe került.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet által 30-án kiadott „A KNDK Legfelsőbb Népgyűlése 14. ciklus 2. ülése sajátosságainak elemzése” (북한 최고인민회의 14기 2차 특징 분석) című jelentésében azt írja, hogy a mostani ülésen megerősítették az Államügyi Bizottság elnökének jogi pozícióját és hatalmát, amit az áprilisi első ülésen félbehagytak. Az észak-koreai rezsim felállásának évfordulója (1948. szeptember 9) előtt az állami szervezetek átszervezésével létrehoztak egy az Államügyi Bizottság körül összpontosuló államhatalmi rendszert.

A jelenlegi alkotmánymódosítással az Államügyi Bizottság szerepköre is bővült. Cshve Rjonghe közleménye szerint az Államügyi Bizottság elnökének rendeleteit, a Bizottság kormányrendeleteit, döntéseit, azok végrehajtásának felügyeletét, meghozható intézkedéseit, és az Államügyi Bizottság feladatait módosították, így az nagyobb politikai és jogi hatalmat kapott.

최고인민회의 14기 2차
Zajlik az ülés.

Ezen kívül az ülésen „szervezeti problémákat” is megvitattak. Leváltották Kim Jongdét(김영대) а Legfelsőbb Népgyűlés Állandó Bizottságának alelnöki posztjáról és a helyére Pak Jongil (박용일) került, a Koreai Szociáldemokrata Párt Központi Bizottságának elnöke. A Szociáldemokrata Párt 28-án Phenjanban lezajlott plénumán megválasztották elnöknek Pak Jongilt, majd ezt követően az ülésen hivatalból átkerült a Legfelsőbb Népgyűlés Állandó Bizottságának alelnöki posztjára.

Az újonnan kinevezett alelnök egyben a Szociáldemokrata Párt elnöke, a Koreai Vöröskereszt Központi Bizottságának alelnöke, az Egyesítési Bizottság alelnöke, emellett feltételezések szerint Dél-Korea ellenes feladatokat is ellát. Kim Inthe (김인태), a Nemzetbiztonsági Stratégiai Intézet felelős kutatója szerint eredetileg a Koreai Szociáldemokrata Párt pártvezére és a Népgyűlés Állandó Bizottságának alelnöke az idősebb generációba tartozik, így meglepő látni, hogy egy fiatalabb személy is képes ott dolgozni.

Kim Dzsong Ün egyébként nem volt jelen az ülésen. Az előző alkalommal tartott egy beszédet, de most csak az alkotmánymódosítás és kisebb személyválasztások történtek. Nem beszéltek a jövőre lejáró 5 éves nemzeti gazdaságfejlesztési terv újabb bevezetéséről vagy egyéb belföldi gazdasági kérdésekről.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük