Észak-Korea új vízi élményparkjai és szabadidőközpontjai

Kim Dzsong Un rendkívüli mértékű kulturális és szabadidős célú beruházásainak mutatkoznak az eredményei.

„A gyermekünk annyira élvezi a víziparkot, hogy idén már hatodszor látogattuk meg.”

– Ezt egy Phenjan Potonggang kerületében élő lakos mondta a Choson Sinbo (a Japánban élő koreai közösség újságja) interjújában. A szóban forgó vízipark egy 109.000 m² területű földdarabon épült. A gyerekek színes csúszdákon szórakozhatnak, a felnőtteket pedig masszázssugarak várják. Az interjú az elmúlt év szeptemberéből származik a Choson Sinbo Munszu víziparkról szóló riportjából.

Az új központok épülése Kim Dzsong Un hatalomra kerülése után rohamosan felgyorsult. 2013 októberében megnyílt a Munszu Vízipark és a Mirim Lovaglóklub, múlt decemberben pedig a Masikrjong Síközpont. A vidámparkok, 4D-s mozik, korcsolyapályák és egész évben látogatható lőterek száma is megnőtt.

A kül- és beltéri medencék mellett a Munszu Víziparkban sportpályák is vannak: röplabda-, tollaslabda-, kosárlabda-, és görkorcsolyapálya várja a látogatókat.

Egy huszonéves férfi elmondása szerint, aki 2017-ben érkezett Dél-Koreába, „Négy óra a víziparkban 25.000 vonnak megfelelő összegbe kerül, és minden további óra pár ezer von.” A Dzsong vezetéknevű fiatalember minden nyáron meglátogatta a víziparkot, mielőtt elhagyta az országot.

„A beltéri részen egy étterem is van, úgyhogy aki játék közben megéhezik, ott haraphat valamit vagy megihat egy hideg sört”

– tette hozzá a fiatalember. Kim Dzsong Un kitüntetett figyelemmel kísérte a park épülését: 2013 augusztusa és az októberi nyitás között többször személyesen is meglátogatta a helyszínt.

Akárcsak a világ sok más országában, a vidámparkok Észak-Koreában is a családi szórakozás és a romantikus randevúk ideális helyszínének számítanak. A legjobb példa talán a 2012 júliusában elkészült Nungra Népi Vidámpark. A 14.940 négyzetméteren elterülő komplexumhoz a vidámparkon kívül delfinárium, vízi élménypark, sportpályák és minigolfpálya is tartozik. a 2013-ban átadott 3D mozi is komoly sikernek örvend.

A Nungra vidámpark az ország egyetlen olyan vidámparkja, ahol az eszközöket felnőttek is használhatják. A fiatal disszidens, Dzsong szerint Kim Dzsong Un azért fektet olyan sokat a szórakozásba, mert még ő maga is viszonylag fiatal.

Bár a legtöbb új, korszerű vidámpark és vízipark a fővárosban helyezkedik el, Phenjanon kívül is épült néhány. Ezeknek a díjai általában még mindig viszonylag magasak, így a használatuk nem igazán terjedt el a munkásosztály körében. Egy huszonéves nő, aki 2014-ben érkezett Dél-Koreába, ezt mondta egy vidámparkról, amely Vonszanban épült 2013-ban:

„Hat attrakció volt, köztük egy forgó hinta. Egy kicsit már régiek voltak, talán Phenjanból hozták őket, de én emlékszem rá, örültem, amiért nem kellett elmenni Phenjanba, ha vidámparkba akartunk menni. A belépti díj 500 von volt, ami elég olcsó.”

Egy, a 40-es éveiben járó hölgy szerint, aki Janggang tartományból disszidált 2016-ban: „A pihenőnapokon és ünnepnapokon mindenki vidámparkba megy, akár van pénze, akár nincsen. Felülnek a hullámvasutakra és elmennek a céllövöldékbe, ha kikapcsolódásra vágynak. A belépti díjakat az állam szabályozza, így nem annyira drága.”

Az Egyesült Államok-beli székhelyű Radio Free Asia (RFA) egy 2015 decemberében leadott adása szerint egész Észak-Korea területén sok új vízi élménypark, mozi, korcsolyapálya és más szabadidős célú vagy sportközpont volt épülőben vagy már használatban. (Forrásként a John Hopkins US-Korea Institute kutatója, Curtis Melvin műholdfelvétel-elemzését idézték.)

Vajon miért indultak meg ezek az építkezések akkora erővel Kim Dzsong Un hatalomra kerülése óta? Az elemzők szerint ezek a beruházások Kim népszerűségét is hivatottak növelni és megalapozni az imázsát olyan vezetőként, aki számára „a nép az első”, valamint azt is lehetővé teszik, hogy az átlagemberek is élvezhessék a politikai sikerek gyümölcseit.

„Ha az emberek megélhetése többé-kevésbé biztosított, igénylik a kulturális életet. Lehetséges, hogy az észak-koreai vezetés úgy döntött, hogy ezek a beruházások szükségesek a rendszer fennmaradásához”, mondta az Incshon Nemzeti Egyetem professzora, Dzsu Szüng Hjon. „Talán az is szerepet játszik az észak-koreai szabadidős kultúra fejlődésében, hogy Kim Dzsong Un svájci diákévei alatt közelről megismerhette az európai szabadidős és szórakozási lehetőségeket.”

Hong Min, a Nemzeti Egyesítés Koreai Intézetének igazgatója szerint ezek a komplexumok a „nép barátja” karakter megteremtése mellett valódi profitot is hoznak az állam számára.

Forrás: The Hankyoreh

Fotó: Wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük