Kim Vietnámban maradt, bár hamarabb tér haza

Vietnámba való utazása előtt már tudni lehetett, hogy Kim Dzsong Ün a Donald Trump amerikai elnökkel való csúcstalálkozót követően egy rövid ideig még az országban marad. Ez így is történik, bár a sikertelen egyeztetéseket követően a vártnál hamarabb tér vissza Észak-Korea – szombat esti távozás helyett már reggel.

A csütörtöki Trump-Kim tárgyalások a vártnál hamarabb fejeződtek be, ezt követően az észak-koreai vezető nem is hagyta el szállodáját. Sajtótájékoztatót szintén nem tartott, bár helyette megszólalt Ri Jong Ho külügyminiszter. Az észak-koreai politikus cáfolta azon kijelentéseket, melyek szerint a szankciók teljes felfüggesztését várták el részleges denuklearizációért cserében az Egyesült Államoktól. Ri állítása szerint Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankciókat elrendelő öt határozatának eltörlését kérte, ugyanis azok jelentősen érintik a polgári lakosságot.

A tárgyalások kudarca ellenére Kim Dzsong Ün Vietnámban marad szombat reggelig. Az út során már találkozott Nguyễn Phú Trọng vietnámi elnökkel, illetve Nguyen Xuan Phuc miniszterelnökkel. Források beszámolója alapján meglátogatott egy óvodát is. A tervek szerint a szombati távozást megelőzően ellátogat a Ho Si Minh Mauzóleumba, ahol Ho elnök bebalzsamozott testét őrzik.

Érdekesség, hogy észak-koreai vezető Vietnámot utóljára 1964-ben látogatta meg. Kim Ir Szen utolsó vietnámi útja óta tehát 55 év telt el. Kim Dzsong Ün egy 66 órás vonatutat követően érkezett az országba.

Forrás: Korea Times

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük