Az elsőnél súlyosabb második hullám indult Dél-Koreában

Csak az elmúlt öt nap során több mint 1000 esetet regisztráltak, a fertőzöttek száma pedig március után először újra napi háromjegyűre nőtt. A legtöbb beteg Szöul, Incheon és Gyeonggi területéről került ki, miközben a fő gócpontok a tavasz elejéhez hasonlóan újra templomokban alakultak ki.

Újra betiltották a szertartásokat

A robbanásszerű növekedés a templomokban indult, majd éttermekben, kávézókban és katonai támaszpontokon terjedt tovább az elmúlt napokban. A vírus erősödése nagy kihívást jelent az illetékes hatóságoknak, akik a mostani helyzetet súlyosabbnak tekintik a márciusinál, amikor csak egy nagyobb gócpont kötődött egy Teguban található keresztény közösséghez. Hasonlóság azonban, hogy ahogy akkor, úgy most is megmutatkozott, hogy elsősorban a protestáns közösségek sebezhetőbbek a vírus által. Ennek több oka is van: egyrészt a protestáns szertartások sokkal élénkebbek, ahogy nagyobb a szociális távolságot mellőző imarészek aránya is. Ehhez párosul számos protestáns csoport fundamentalizmusa is: nem ritkán a közösségek kevésbé működtek együtt a kormányzattal, nem tartották be a vírus megelőzésére szolgáló szabályokat, továbbá annak létét is sok esetben tagadták. Ezzel szemben több protestáns lelkész szerint Moon Jae-in politikai célzattal támadja a protestáns közösségeket, ugyanis körükben sokkal alacsonyabb az elnök támogatottsága.

A kormányzat a fertőzés növekedésére való reakcióként betiltotta az összes vallási szertartást Szöul területén, amelyek helyét online tartandó alkalmak veszik át. A templomokhoz hasonlóan bezárásra kerülnek a karaoke és PC szobák, az éjszakai szórakozóhelyek, a büféjellegű éttermek, a közkönyvtárak, a galériák és a múzeumok is.

Kötődik a politikához is

A jelenleg leginkább érintett keresztény csoport a presbiteriánus Sarang Jeil Templom, melynek közel 500 tagja kapta el eddig a vírust – miközben a 4000 főt számláló közösségből 3200-an kerültek karanténba. A közösség hirhedt lelkésze Jun Kwang-hoon, aki számtalan alkalommal élesen kritizálta Moon Jae-in kormányzatát, illetve olyan kijelentéseket is tett, hogy a koronavírus kialakulásáért valójában az 5G hálózatok okolhatóak. Megfertőződése után kijelentette, hogy egy Észak-Koreából érkező terrortámadás eredményeként terjedt el a vírus a közösség körében.

A kijelentések okozta polémián túl az is fejtörést okoz a hatóságoknak, hogy Jun Kwang-hoon múlt szombaton egy hatalmas tüntetésen jelent meg Szöulban, melyen közel 10 ezer ember vett részt Moon Jae-in kormányzata ellen. A tüntetésen több személyt is őrizetbe vettük, akik közül 3 tüntető tesztje pozitív lett, így a tömegben minden bizonnyal fertőzött személyek is jelen voltak. A hatóságok épp emiatt arra kérik a jelenlevőket, hogy mindenképp teszteltessék magukat a következő napokban.

Több kórházi ágyra lenne szükség

A gyors eszkalálódás következménye, hogy Szöulban jelenleg már csak 85 szabad ágy áll rendelkezésre a kritikus állapotban lévő betegek számára – miközben a kevésbé súlyos tünetekkel rendelkezők esetében 440 pácienst képesek ellátni.

Csak ma, augusztus 19-én 297 esetet regisztráltak, ami a legmagasabb szám március 7. óta. Az országban összesen 16.058-an betegedtek meg, 306 személy vesztette életét a vírus miatt, miközben az aktív esetek száma 1500 fölé emelkedett.

Korea Times, Korea Herald

Fotó: The Wall Street Journal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük