Mélyponton a dél-koreai elnök népszerűsége

A Realmeter felmérése szerint január negyedik hetében már csak a dél-koreaiak 47.7%-a elégedett Mun elnök tevékenységével, míg 44.9% aggodalmának adott hangot.

Bár ez 2018. december utolsó hetéhez képest javulás, hiszen akkor 49.7% fejezte ki elégedetlenségét az elnökkel szemben, a 2018. januári támogatottsághoz (71.6%) viszonyítva hatalmas zuhanást láthatunk. Mun elnök támogatottsága először 2018 januárjának harmadik hetében kezdett drasztikusan gyengülni, ekkor előbb 66, majd 59.8 százalékra zuhant.

Via Cheongwadae

Ezt a drasztikus veszteséget a 2018 januárjában lezajlott, hirtelen jött Korea-közi enyhülés okozta. Kim Dzsong Ün (Kim Jeong Eun) észak-koreai vezető újévi beszédében a Phjongcshangban megrendezendő olimpiai játékokat a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság megalapításához hasonlóan fontos eseménynek nevezte, ez indította meg a magasszintű észak–déli tárgyalásokat, amelyek előbb a közös olimpiai női hokicsapat, később a 3. Korea-közi csúcstalálkozó létrejöttét idézték elő. Sok kritika érte ekkortájt a dél-koreai kormány döntését, hiszen a közvélemény egy része szerint a dél-koreai női hokicsapat sikeresebb, mint az északi, ezért az észak-koreai játékosok bevétele csak gyengítené a csapat esélyeit. Többen, főként ellenzékiek gyakran gúnyolták a phjongcshangi rendezvényt Phjongjangi Olimpiai Játékoknak, az észak-koreai főváros nevére utalva.

A harmadik Korea-közi, és az első Egyesült Államok–Észak-Korea csúcstalálkozó létrejötte visszaadta valamelyest a bizalmat a dél-koreai választók számára, így Mun elnök 2018 júniusában és július elején ismét 70% közeli támogatottságnak örvendhetett, azonban több tényező okolható a dél-koreai elnök népszerűségének romlásáért, így például a csúcstalálkozókat követő cselekvés és az, hogy a 2018-as panmindzsoni egyezményben vállalt békeszerződés nem került aláírásra az év végéig.

Az ellenzéki sajtó gyakran azzal vádolja a kormányt, hogy túl sok engedményt ad Észak-Koreának, és a politikai játszmából végül Kim Dzsong Ün fog kijönni győztesen. Legutóbb, mikor kitudódott, hogy megindult a magasszintű tárgyalás Észak-Korea és az Egyesült Államok között a következő csúcstalálkozóról, a Chosun Ilbo egyenesen Észak-Korea atomhatalomként való elismerését vetítette előre.

Források:

Hankyoreh
Realmeter / Hankyoreh
Realmeter / Chosun
Realmeter / Ulsan Focus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük