Az észak-koreai hatóságok figyelik a lakosság reakcióját

Az észak-koreai hatóságok a jelentések szerint megfigyelik a lakosságnak a pénteki Korea-közi csúcs által kiváltott reakcióit, tekintettel a lehetséges negatív következményekre, melyet a „denuklearizáció”, vagyis az atommentesítés állami médiában történt említése okozhat.

 
Legalább egy esetről biztosa lehet tudni, mikor az emberek módosították a véleményüket.
Egy, a DailyNK-nak nyilatkozó forrás szerint:

„Emberek gyülekeztek, és elkezdtek beszélgetni a Korea-közi csúcsról, mikor a Szocialista Nők Uniójának (Joseon Sahoejuui Yeoseong Dongmaeng; 조선사회주의여성동맹) vezetője megjelent és tájékoztatta őket, hogy „A Párt utasítást adott a lakosság reakciójának országos felmérésére”

„Azt is mondta, hogy jobban meg kellene válogatniuk a szavaikat, és inkább pozitív dolgokat mondani az ország törekvéseiről.” utalva arra, hogy problémás lehet, ha az emberek túl nyíltan hangoztatják a véleményüket a csúcsról.

A gyülekezés spontán indult, először csak néhányan beszélgettek, aztán elterjedt a hír. A vezető, akinek a férje egy pártkáder, sok szokatlan dolgot mondott a gyűlésen.

A Szocialista Nők Uniójának tagjainak feladata a háztartások ideológiai nevelése és és csoportos események szervezése. Azonban az évek során felvették a kenyérkereső szerepét a piaci tevékenységeikkel, így a társadalmi státuszuk is emelkedett.

Az Unió egyik tagja azt is mondta, hogy „nagy változások jönnek” és „remélnünk kell hogy eljön a nap, mikor jobban élhetünk”. A denuklearizációval kapcsolatban pedig azt mondta, hogy „az ijesztő fegyverek gyártásának vége”

A helyi lakosok a figyelmeztetések ellenére is viszonylag nyíltan hangoztatják a véleményüket, és gyakran hallani optimista beszédet is a javuló Korea-közi kapcsolatokról.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük