Bejelentették a harmadik Korea-közi csúcstalálkozó időpontját

2000-ben Kim De Dzsung (Kim Dae-jung), 2007-ben pedig No Mu Hjon (Roh Moo-hyun) dél-koreai elnök találkozott Phenjanban Kim Dzsong Il (Kim Jeong-il) észak-koreai vezetővel. A vezetők mindkét alkalommal egyezményt fogadtak el, azonban a találkozók körülményei merő eltérést mutattak. Míg az első csúcstalálkozó egy békülékeny hangulatú Koreai-félszigeten tartatott meg, addig a második egy észak-koreai atomkísérlet után történt, és elsősorban azért volt rá szükség, hogy a dél-koreai elnök külpolitikáját igazolja. A második találkozót ténylegesen csak kirakateseménynek tekinthetjük, hiszen Kim 2 évvel később kiadta a parancsot a második atomkísérlet végrehajtására.

2018-ban, mint korábban írtam, ismét beindult az enyhülés, és ezúttal Kim Dzsongün (Kim Jeong-eun) kijátszotta az atommentesítés-kártyát is. 2018. március 25. és 28. között találkozott Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel Pekingben, ahol szintén azt nyilatkozta: országa elkötelezett az atommentesítés mellett, mint ahogy az atommentesség egy olyan elv, amely Kim Ir Szen (Kim Il-sung) és Kim Dzsongil politikájára vezethető vissza. Az észak-koreai állami média beszámolt ugyan a KimHszi találkozóról, de azt az „apró” részletet elfelejtették közölni, hogy Kim nyilatkozatot tett a Koreai-félsziget denuklearizációjáról.

2018. március 20-án az észak-koreai Egyesítés Pavilonban egy asztalhoz ült Hjon Szongvol (Hyeon Song-wol) észak-koreai, és Yoonsang dél-koreai énekes. A két előadó abban állapodott meg, hogy 2018. március 31-én a dél-koreai zenei előadók kilenc fős csoportja (a négyfős Red Velvet együttes, Cho Yong-pil, Lee Sun-hee, Yoon Do-hyun, Baek Ji-young, Choi Jin-hee), illetve 111 fős kísérőstábjuk, (köztük egy taekwondo-csapat, újságírók, és még sokan mások) Phenjanba utaznak, ahol koncertet adnak, tehát hamarosan szemtanúi lehetünk egy K-pop koncertnek az észak-koreai fővárosban. Dél-Korea szerette volna tizediknek a 2012-es Gangnam Style című szám közismert előadóját, PSY-t is, de Észak szerint PSY stílusa túl provokatív, így ő nem vehet részt az eseményen.

2018. április 27-én pedig Mun Dzsein (Moon Jae-in) dél-koreai elnökkel fog találkozni. Miért nagy jelentőségű ez?

Ezúttal a találkozó nem Phenjanban, hanem Phanmundzsomban (Panmunjeom) lesz, mi több, a demilitarizált övezet dél-koreai oldalán lévő Békeházban. Ez azt jelenti, hogy Észak-Korea teljhatalmú vezetője először fogja átlépni a két államot elválasztó vonalat, és először fog dél-koreai földön tárgyalni a dél-koreai államfővel.

11 éve először kerül terítékre Észak-Korea atommentesítése is. A 2007-es egyezmény 4. pontjában szóba került ugyan, hogy Észak-Korea felelősséget vállal a 2005-ös hatoldalú tárgyalásokban megtárgyalt nukleáris leszerelésért, de erre nem került sor.

Mivel májusban pedig egy Kim⁠–⁠2-Trump találkozóra is sor fog kerülni, ez az év a koreai háború végleges lezárásának, és a Koreai-félsziget atommentesítésének kérdését ismét a felszínre hozza.

Via (TimeYonhap NewsSCMP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük