Életfogytig tartó börtönnel fenyegetik a külföldre telefonálókat

Az információ ki- és beáramlása az észak-koreai határon fenyegetést jelent a rezsim hatalmára nézve ezért lépéseket tesznek. hogy blokkolják az információ áramlását.

Az észak-koreai hatóságok fokozzák a cenzúrát és lesújtanak az olyan „antiszocialista” cselekedetekre mint a „tisztátalan” médiumok csempészése, birtoklása és terjesztése. Továbbá a lakosságnak szóló előadásokon a hatóságok súlyos büntetéssel fenyegették azokat, akik belső információt szivárogtatnak a külvilágba.

„A Szocialista Nők Uniójának gyűlésein a tagoknak elmondták, hogy mobiltelefont használni a külvilággal való telefonálás céljára államellenes viselkedésnek tekinthető.” mondta egy Rjanggang tartománybeli lakos március 29-én. „Az előadó figyelmeztetett, hogy bárki, akit rajtakapnak, hogy külföldre telefonál, a helyszínen munka- és átnevelő büntetésre ítélik.”

Egy Észak-Hamgjong tartományból származó lakos hasonlókról számolt be. „Az előadó mondta, hogy a rizs ára államtitok, így aki kiszivárogtatja, börtönbüntetésre ítélik. Az előadások általános üzenete az volt, hogy ‘Az ellenségeink információt akarnak szerezni és előidézni a köztársaság [Észak-Korea] összeomlását'”.

Az életfogytig tartó börtönbüntetésre úgy hivatkoztak, mint „életfogytig tartó kemény munka”. Ez általában azt jelenti, hogy egy szénbányához csatlakozó börtönbe küldenek és megerőltető körülmények közt kell dolgozni, míg az illető meg nem hal.

A 2015-ös észak-koreai alkotmánymódosításban a 222-es cikkelyre hivatkozva írnak elő büntetéseket azoknak, akik külföldre telefonálnak, ez az „illegális nemzetközi kommunikáció”. A törvény hatálya alatt, „azok ,akik nemzetközi hívásokat bonyolítanak, maximum egy év munkatáborban vagy 5 év munka-átnevelő táborban történő büntetéssel sújthatók”.

Tisztán látszik, hogy az életfogytig tartó börtönbüntetés nem szerepel az alkotmányban. Így tehát a hatóságok úgy tűnik, hogy a életfogytiglannal fenyegetést a félelem légkörének növelésére használják.

Összefüggés van aközött, hogy Kim Dzsong Ün lesújt az információáramlásra és a Koreai-félsziget  atomfegyver-mentesítésére tehető lehetséges megoldások között. A Rodong Sinmun – Észak-Korea pártlapja – nem számolt be erről a fejleményről. Ez arra enged következtetni, hogy a rezsim sérülékenynek tartja.

Ha Észak-Korea lakossága meghallja, hogy a külvilág – nem csak az USA és Dél-Korea, hanem Kína is – nyomást gyakorol Észak-Koreára az atommentesítés érdekében, az hatással lehet a közvéleményre az országon belül, így kárt okozva a rezsim erőfeszítéseinek, hogy fenntartsák a propagandát és az imázst.

„Úgy tűnik, hogy [a rezsim] eltökélte, hogy a lakosok nem tudhatják, hogy kiterjeszti a kezét a külvilág felé” mondta egy másik rjanggangi forrás.
„Továbbá, ha a külvilág megtudja az igazságot Észak-Koreáról, az hátrányos lehet egy csúcstalálkozó során, ezért aktívan próbálják gátolni az információk kijutását.”

Forrás: DailyNK

One thought on “Életfogytig tartó börtönnel fenyegetik a külföldre telefonálókat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük