Kim lóháton és az észak-koreai külpolitika

Csúcsrajáratott propaganda: amíg Dél-Koreában tüntetések zajlanak és az amerikai elnök ellen vádeljárást akarnak indítani, az észak-koreai vezető fehér ló hátán jutott fel a koreaiak szent hegyére. Üzenet a külvilág felé?

Miközben Észak-Korea külpolitikáját jelenleg az amerikai–észak-koreai tárgyalások és a Korea-közi csúcstalálkozók megrekedése határozza meg, miután a stockholmi találkozón Kim Mjong Gil észak-koreai követ egyszerűen felállt az asztaltól, okolva az Egyesült Államok régi nézőpontját és változatlan Észak-Korea-ellenes attitűdjét, az észak-koreai kormány törekszik a Kim köré kiépített személyi kultusz és imidzs további árnyalására. Nagy szükség van most erre, hiszen mivel az utóbbi időben nem tért vissza a nyílt ellenségeskedés az Egyesült Államokkal, egyszerűen csak sikertelenül zajlottak a megbeszélések, nem harsoghat a sajtó USA-ellenes propagandától. De még Dél-Koreát illetően is csak az ellenzéki, konzervatív Szabad Korea Párt (자유한국당) kap rendszeresen kritikát a Koreai Központi Hírügynökség és a Rodong Sinmun szerzőitől.

KJU20191016.jpg
Via KCNA/SBS/Yonhap News

Dél-Koreában Mun Dzse In elnök támogatottsága csökkent, és ezen az igazságügyi miniszterré kinevezett, botrányokban nem szűkölködő jogász, Cso Guk hivatalba lépése sem segített. Cso Gukot többek közt a lánya publikációs eredményeinek meghamisításával is vádolják. Cso Min neve olyan orvostudományi publikációkban szerepel, amik akkor jelentek meg, amikor a lány még csak gimnazista volt. Plágium és törvénysértő üzleti tevékenység vádja is éri, ezen kívül bizonyítottan nem fizetett adót három éven keresztül egy vállalkozása után, azonban ezt beismerte és rendezte a tartozását. Szeptember 10-én hivatalosan is megindult az eljárás okirat-hamisítás miatt Cso Guk felesége, Csong Gjong Sim ellen, ezen felül vérszerinti rokonait is hírbehozták jogellenes üzleti tevékenység gyakorlásával, és még utazási tilalmat is kiszabtak rájuk. Több Cso-ellenes demonstráció és 36 napnyi hivatali idő után lemondott és távozott tisztségéből.

Az ügy Mun elnök támogatottságára gyakorolt hatását jól mutatja, hogy az államfő a Realmeter szerint 2019. szeptember második hetében még 47,2%-os támogatottságnak örvendhetett, október második hetében viszont ez tovább csökkent már csak a megkérdezettek 41,4%-a támogatta. 56,1% negatív véleménnyel van róla. Nem csak az elnök, hanem a kormánypárt, a Együttes Demokrata Párt (더불어민주당) megítélése is romlott, annyira, hogy a Szabad Korea Párt már csak kevesebb, mint egy százalékkal van lemaradva.

Ami pedig Donald Trumpot illeti, pár hete indították meg ellene az alkotmányos vádeljárást (impeachment), de ha el is bukik a kezdeményezés, a 2020-as elnökválasztáson sokat fog nyomni a latban, hogyan tudta négy év alatt kezelni az általa az Obama-adminisztráció sikertelenségének tartott „észak-koreai kérdést.” Észak-Korea ezáltal lényegesen jobb tárgyalási pozícióban van, nem is véletlen.

Ezek fényében egyértelművé válik, a fényképpel (a szokásos családi folytonosságon túl) mit akar üzenni az észak-koreai propagandagépezet: „amíg a dél-koreai és az amerikai elnök népszerűtlen, addig ő nyeregben van.”

Források: Donga, VoA, No Cut News, JoongAng Ilbo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük