Az új rakétaindítások veszélyeztetik Phenjan lakosságát

Augusztus 10-én szombaton kora reggel újabb rakétákat indított a hamhüngi (함흥, Hamheung) körzetből a Keleti/Japán-tenger felé. Azon a héten az volt a második tesztsorozat, idén pedig zsinórban a hetedik.

A dél-koreai-amerikai hírszerző ügynökségek szerint az augusztus 6-án indított rakéta egy KN-23-as volt, de a tizedikei egy amerikai ATacMS (Army Tactical Missile System) rendszerre hasonlított. Az indítás után Észak-Korea külügyminisztere, Ri Jong Ho (리용호) újfent nyomást gyakorolt a dél-koreai kormányzatra, mondván „amíg nem állítják le a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokat, vagy találnak ki egy komoly, elfogadható kifogást, vagy magyarázatot a hadgyakorlatokra, azt hiszem nehéz kihívás lesz az észak-dél-koreai párbeszéd”.

A 6-i rakétateszt eléggé kockázatos volt. A Rodong Sinmunon 7-én megjelent közlemény szerint „2 taktikai, irányított rakéta lett kilőve az ország egy nyugati repteréről, mely átrepült a főváros területe felett és az országon, majd pontosan eltalálta a célként kijelölt szigetet a Keleti-tengerben.”

A dél-koreai hírszerzők szerint a rakéta átrepült Phenjan (평양) felett, majd egy kis, sziklás szigetbe csapódott Kim Cshek-város (김책, Kimchaek) partjától 450 km-re.

Az Észak-Korea által publikált fotókra alapozva megállapították, hogy a rakéta éles volt, azaz robbanószerrel volt felszerelve.

Azzal, hogy egy ilyen rakétát átlőnek a főváros felett, ahol több millió ember él, Kim Dzsong Ün talán azt akarta megmutatni a világnak, hogy biztos a rakéta biztonságosságában és precíziójában. De ha valamiért a rakéta Phenjanra esett volna, az komoly áldozatokkal járt volna.

Katonai szakértő szerint nem számít, mennyire biztos valaki a rakéták pontosságában, senki nem kockáztatná, hogy egy nagyobb város légtere fölött lője át azokat.

Még Kim Ir Szen idejében is, a lőporral megrakodott vonatok nem haladhattak át a fővároson, meg kellett kerülniük azt és végképp nem teszteltek rakétákat a város közelében.

Tavaly május óta Észak-Korea komoly összegeket fektetett a 7 rakéta és az indítóeszközök tesztelésébe. Becslések szerint a 6-án indított rakéta, mely hasonlít a dél-koreai Hyunmoo-2A rakétákhoz, 2 milliárd vonba kerülhetett. Észak valószínűleg kissé kevesebbet fizetett, mert valószínűtlen, hogy munkabért fizetnének ezért.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük