A lengyel fegyvervásárlásról

Az elmúlt hetekben rengeteg portál rengeteg cikkben foglalkozott annak elemzésével, hogy egy közép-európai ország miért, miből, mennyi dél-koreai fegyvert, harcjárművet vásárol; és mi is szeretnénk becsatlakozni.

Lengyelország tarackokat, harckocsikat, Redback gyalogsági harcjárműveket (IFV), vadászrepülőgépeket, lőszereket és a hozzájuk tartozó logisztikai és kiképzési feltételeket tartalmazó szerződést írt alá Dél-Koreával.

  1. Októbertől megkezdődik Dél-Koreában a lengyel katonák kiképzése a K2 Black Panther harcjárműre. 2022 végére megérkezik Lengyelországba az első 10 db K2 tank és K9A1 Thunder tarack. 2025. végére 180 db K2 Black Panther lesz leszállítva, 2026-ig 214 db K9A1 Thunder. Lengyelország a K2 harckocsiból összesen 820 darabot tervez szolgálatba állítani, míg a tarackból 672 darabot. Ezek a számok tartalmazzák a K2PL és K9PL variánsokat is. A K2 gyártásába beszállnak és mintegy 1000 darabot fognak legyártani. Mindemellett beszállnak majd a K3 harckocsi fejlesztésébe is.
  2. Lengyelek korábban érdeklődést mutattak a jelenleg az ukrán-orosz konfliktusban szolgálatot teljesítő M142 HIMARS iránt, de most a jelek szerint a dél-koreai K239 Chunmoo is felkeltette az érdeklődésüket. A fegyverrendszert jelenleg Dél-Korea és az Egyesült Arab Emírségek használja. A HIMARS-szal ellentétben kerekes harcjármű, de dupla lőszerkapacitással, buta és irányított rakétákkal és cserélhető „pod” okkal, egyfajta tárakkal. Ha a Chunmoo beszerzése mellett döntenek, egyben gyártásba és fejlesztésbe is beszállnak.
  3. A lengyelek lesznek az első európai ország is, amely hozzájut a Korea Aerospace Industries által gyártott FA-50 könnyű vadászgéphez. Más európőai országok, pl. Szlovákia és Írország is érdeklődtek. A KAI nemcsak, hogy 48 darab vadászrepülőt szállít le, de Lengyelországban létesítenek nemzetközi repülőiskolát, gyárlétesítményeket, és karbantartó központot is. HA a jövőbeli tárgyalások sikerrel járnak, Lengyelország válik a FA-50-es európai gyártásának, kereskedelmének és karbantartásának központjává.
  1. Dél-Korea jelentősen felpörgette az AT-1K Raybolt páncéltörő irányított rakéták gyártását. Jelentősen olcsóbb egységárral, könnyebb súllyal és gyorsabb célbefogási idővel rendelkezik, mint a rivális FGM-142 Javelin. Lengyel beszerzésről egyelőre nincs információ, de a 2017-ben szolgálatba állított fegyver iránt több ország is érdeklődött már, például exportálták Szaúd-Arábiába, ahol nagy számban vetették be a jemeni polgárháborúban.

Via: Korea Defense Blog

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük