Az EU igen, Magyarország nem nyitja meg határait a koreai utazók számára

Továbbra sem érkezhetnek nem uniós polgárok hazánkba.

Az Európai Unió tanácsa szerint a tagországoknak július elsejétől 14 Európán kívüli ország állampolgárai számára szükséges biztosítaniuk korlátozások nélküli belépést. A 14 állam közé többek között Dél-Korea is beletartozik, ám Magyarország úgy döntött, nem teszi lehetővé a koreaiak érkezését az országba.

„Az Európai Unió tett egy javaslatot, hogy nyissuk meg határainkat 14 nem európai ország előtt. (…) Szerbia kivételével (ezt a kérést) nem tudjuk egyelőre teljesíteni, mert az ellentétes lenne a magyar emberek egészségéhez fűződő érdekével”

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a mai nap során feltöltött videójában. A határozat nem megy szembe az Uniós szabályozásokkal, ugyanis a Tanács ajánlásai jogilag nem kötelező érvényűek, így a tagországuk maguk dönthetnek arról, hogy a listán szereplő államok utazóit beengedik-e vagy sem. Egy május elején kiadott kormányrendelet szerint üzleti céllal érkezhetnek személyek a Koreai Köztársaságból, ám a jelenlegi döntés alapján turisztikai célzattal továbbra sem léphetnek be Magyarország területére.

Dél-Koreában a mai napig 12.904 fertőzöttet regisztráltak, míg az elhunytak száma 282. Az elmúlt időszakban újra megnőtt a betegek száma az országban, általánosságban napi 40-60 eset között mozog, ám ez továbbra is jelentősen alacsonyabb néhány nyugat-európai ország adataihoz viszonyítva.

Forrás: Koronavírus.gov, Korea Times 

Fotó: The Economist

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük