Újra észak-koreai propagandától lehet hangos a DMZ

A demilitarizált övezetbe 20 hangosbemondót telepítettek az északiak a feszült helyzetben.

A felszerelt körülbelül 20 hangosbemondó nem tekinthető feltétlen újdonságnak, ugyanis a 2018-as csúcstalálkozót megelőzően közel 40 ilyen északiak által telepített eszköz volt megtalálható a területen. A csúcstalálkozón sikerült megegyezni ezek eltüntetéséről, azonban a jelenlegi helyzet arra bírta az észak-koreai döntéshozókat, hogy visszatelepítsék az eszközöket.

A közeljövőben Észak-Korea mind a hangosbemondók üzemeltetésébe, mind Szöul-ellenes röplapok terjesztésébe kezdhet, az pedig egyelőre nem tiszta, hogy milyen választ adhat a lépésekre Dél-Korea. Megtörténhet, hogy saját hangosbemondókat telepítenek a helyszínre, ám ezzel a saját maguk által kiharcolt Korea-közi egyezményt sértenék meg.

A dél-koreai védelmi miniszter bejelentette, hogy figyelemmel követik Észak-Korea minden lépését, az ország pedig „kész azonnal reagálni bármilyen lehetséges történésre”.
Choi Hyun-soo, a miniszter szóvivője elmondta, Észak-Korea nagy árat fog fizetni, ha akadályozza azon, a közös békét célzó intézkedések megvalósulását, melyek kapcsán a két Korea korábban megegyezett.

Forrás: The Korea Times

Fotó: The New York Times (A fotón dél-koreai katonák szerepelnek, akik még 2015-ben helyezték el saját hangosbemondóikat a területen)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük