Miniszterként elbukott, most professzorként sem akarják vissza

A Cso Guk igazságügyi miniszter személye körüli viták komoly bonyodalmakat okoztak az elmúlt időszakban a dél-koreai politikában. Az 54 éves jogász most visszatér az akadémiai pályára, azonban a diákok nem várják vissza.

Cso Guk korábban is a Seoul National University (SNU) professzora volt, azonban mostani visszatérése elégedetlenséget váltott ki a diákok többségéből. Egy felmérés szerint az egyetemi hallgatók több mint 90 százaléka ellenzi a visszatérést, mondván nem kívánnak egy olyan professzor hallgatói lenni, akit korrupciós botrányok értek, illetve szociális és politikai konfliktust okozott országszerte.

A hírek szerint Cso 20 perccel azt követően küldte el kérelmét a visszatérésre, hogy az államfő elfogadta felmondását. Bár úgy tűnik, hogy az egyetemi vezetés ezt a kérelmet pozitívan bírálja el, a volt igazságügyi miniszter minden bizonnyal ebben a félévben már nem tarthat egyetemi órákat diákok számára.

Az SNULife online közösség egy szavazást indított a kérdéssel kapcsolatban a keddi nap során. A több mint 2500 válaszoló hallgató 94 százaléka negatívan értékelte a visszatérést, ezen felül 350 bejegyzés is született ezzel kapcsolatban. A diákok többsége szerint a visszatérése negatívan érintené az egyetem hírnevét, különösen azt figyelembe véve, hogy a vele és családjával szembeni korrupciós vágyak nem tisztázódtak még.

A Realmeter által vezetett egyik publikus felmérés során az 502 megkérdezett 62.6 százaléka egyetértett azzal, hogy a miniszter lemondott, míg 28.6 százaléka szerint hibás döntést hozott – 8.8 százalék nem volt biztos a döntésben.

Az igazságügyi miniszter ellen irányuló tüntetésekről és annak részleteiről egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk.

(The Korea Times – Fotó: The Straits Times)

One thought on “Miniszterként elbukott, most professzorként sem akarják vissza

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük